IslamBosna.ba- Egipatski džudista Islam eš-Šihabi je poslat kući s Olimpijskih igara u Riju nakon što je odbio da se rukuje sa Izraelcom Or Sassonom nakon završetka borbe, stoji u saopćenju Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC).
Eš-Šihabi, kojeg je kući vratio vlastiti tim, izgubio je borbu u petak i ukoren je od strane IOC-a zbog svojih postupaka.
IOC navodi da im je poznato da pravila džuda ne obavezuju takmičare da se rukuju ali oni navode da je eš-Šihabijevo ponašanje protiv pravila ‘fer pleja’ igara i ‘duha prijateljstva’.

“Egipatski olimpijski odbor je također oštro osudio postupke gospodina Islama eš-Šihabija i poslao ga kući”, stoji dalje u saopćenju IOC-a.
“Predsjednik Nacionalnog olimpijskog odbora je u svom saopćenju istakao da oni poštuju sve sportiste i sve nacije na Olimpijskim igrama”.

Nakon što je izgubio borbu, eš-Šihabi je ustuknuo kada mu se Sasson naklonio i prišao da se rukuje.
Kada ga je sudija pozvao da se nakloni, eš-Šihabi je učinio brzi naklon i otišao uz zvižduke publike.
“Disciplinska komisija smatra da je njegovo ponašanje na kraju takmičenja u suprotnosti s pravilima fer pleja i protiv prijateljskog duha utjelotvorenog u olimpijske vrijednosti”, navodi IOC.
“Disciplinska komisija je izdala ‘tešku opomenu zbog neprimjerenog ponašanja’ sportiste. Napominjemo.. rukovanje nakon borbe nije takmičarsko pravilo Međunarodne džudo federacije”.

“Uz teški ukor, Disciplinska komisija je zatražila do Egipatskog olimpijskog odbora da se pobrine da njihovi sportisti dobiju odgovarajuće znanje o olimpijskim vrijednostima prije dolaska na Olimpijske igre”, navodi IOC.
“Rukovanje s protivnikom nije obaveza navedena u pravilima džudoa. Rukovanje je među prijateljima, a on nije moj prijatelj”, kazao je eš-Šihabi.
“Ja nemam problema sa Jevrejima niti bilo kojim drugim vjermaa ili drugačijim uvjerenjima. Ali iz ličnih razloga ne možete tražiti od mene da se rukujem sa bilo kime iz ove države, naročito pred cijelim svijetom”, kazao je on.
Egipat je prva arapska zemlja koja je sklopila mir s Izraelom, ali ovaj sporazum je i dalje nepopularan među velikim brojem Egipćana.

IslamBosna.ba