IslamBosna.ba– U zvaničnom zsaopćenju egipatskih oružanih snaga 17 egipatskih vojnika je ubijeno, pored 13 ranjenih. U saopćenju se dodaje da je 100 militanata ubijeno, a 20 vozila militanata je uništeno.
Dok se cijelog dana odvija sukob na egipatskom Sjevernom Sinaju broj žrtava se razlikuje od jednog izvora do drugog. Prema državnom El-Ahramu, broj žrtava među egipatskim snagama je do 60 ranjenih i poginulih. U međuvremenu, egipatska vojska je izjavila da je su sve terorističke lokacijena Sjevernom Sinaju uništene. Do sada, 90 terorista je ubijeno, prenio je SkyNews.

Međutim, nezavisni mediji, poput Shorouka i Youm7, izvještavaju da broj žrtava među egipatskim snagama iznosi 64, dok Reuters prenosi da ima 50 civilnih i vojnih žrtava.
Prema AP, sigurnosni izvor koji je govorio pod uvjetom anonimnosti tvrdi da je sukob eskalirao te da se neki vojnici nalaze u zatočeništvu.

Sigurnosni izvori na Sinaju smatraju vijest o zatočeništvu neizvjesnom zbog toga što su sve telefonske i internet veze u zoni sukoba odsječene, prenosi Al-Masry Al-Youm.
Dok egipatske vojne i sigurnosne snage nastavljaju borbu protiv militantnih grupa, uzastopne eksplozije se čuju na periferiji Šejh Zuvejda, dok lovci F16 vrše napade na militante, prenosi Al-Ahram.

U svijetlu terorističkih napada na Sinaj, egipatski premijer Ibrahim Mehleb je kazao da je Egipat zvanično ‘u stanju rata’, i to je prva zvanična izjava vlade od početka napada.
Ranije danas, na Sinaju, jedna militantna grupa povezana sa ID je izdala saopćenje u kojem preuzima odgovornost za napade na Šejh Zuvejd, El-Ariš i Refah koji traju od ranih jutarnjih sati.

U saopćenju se tvrdi da je napadnuto preko 15 egipatskih vojnih punktova lakih naoružanjem, teških naoružanjem i RPG- ovima. Osim toga, najavili su i tri ‘samoubilačke operacije’ širom Ariša i Šejh Zuvejda.
Egipatski Sjeverni Sinaj se suočava sa napadima još od državnog udara na predsjednika Muhammeda Mursija. U utorak, dvoje djece je ubijeno kada je raketa koju su navodno ispalile militantne grupe pogodila njihovu kuću.

IslamBosna.ba