IslamBosna.ba– Egipatske snage sigurnosti ubile su u srijedu devet članova Muslimanske braće u stanu u području 6. oktobar u Kairu.
Anonimni izvor sigurnosti kazao je za egipatski dnevni list Watan da se Nasser el-Hafi, bivši član parlamenta, nalazi među mrtvima.
Abdelfettah Muhammed Ibrahim, vođa Muslimanske braće u Gizi je također ubijen.
Drugi sigurnosni izvor nazvao je članove Muslimanske braće ‘militantima’ i kazao je da se grupa krila u maloj sobi u stanu. Zvaničnik tvrdi da je grupa prva pucala i da je nakon toga devet muškaraca ubijeno.

Međutim izvori iz Muslimanske braće navode da su ova devetorica muškaraca bili dobro poznati advokati i pripadali su pravnom timu koji je predstavljao zatvorene pristalice Muslimanske braće, kao i odbor koji je podržavao porodice ubijenih ili zatvorenih.
Tijela žrtava su odnijeta u mrtvačnicu.
Incident je došao samo nekoliko sati nakon što su grupe odane tzv. Islamskoj državi izvršile niz napada velikih razmjera na Sinajskom poluostrvu. Sukobi su toku dok egipatska vojska šalje borbene avione kako bi bombardovali dijelove Sinaja. Do sada je ubijeno najmanje 36 osoba, većinom vojnika, iako pojedini mediji navode da je broj ubijenih iznad 50.

Egipatske vlasti su u više navrata optužili Muslimansku braću da podržavaju militante, iako to Muslimanska braća negiraju.
Wael Abbas, istaknuti i nagrađivani blogger i novinar, kaže da su ubijeni članovi Muslimanske braće bili na sastanku u vezi sponzorstva porodica zatvorenih i ubijenih.
“Ono što se dogodilo je neprihvatljivo to je državni kriminal i ubistvo izvan zakona”, piše on.

IslamBosna.ba