Egipatski list “Šoruk” objavio je da je general Abdel Moneim Kato rekao da, umjesto da se ljudi brinu za dobrobit zemlje, oni su zabrinuti za “neke ulične siledžije koji zaslužuju da budu bačeni u Hitlerove peći”, misleći na demonstrante koji već nekoliko dana protestuju tražeći odlazak vonoh režima.

Ovakva izjava šokirala je i dobitnika Nobelove nagrade i jednog od pretendenata na mjesto predsjednika Egipta Mohameda el Baradeja, koji je na društvenoj mreži Tviteru naveo da je “ljudima kao što je Kato mjesto u zatvoru, a ne na vlasti”, prenijeli su egipatski mediji.

Najmanje tri osobe su rano jutros ubijene u centru Kaira, u sukobima snaga bezbjednosti i demonstranata koji traže odlazak vojnog režima, čime je broj žrtava za protekla četiri dana porastao na 14, saopštilo je egipatsko ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je 201 osoba ranjena u nedjelju tokom nereda, prenio je AFP, podsjećajući da je, prema ranijim izvještajima, od petka povrijeđeno više od 500 ljudi.

Najnoviji talas nasilja u Kairu izbio je u petak ispred parlamenta i sjedišta egipatske vlade, a u sličnim sukobima, neposredno prije prvog kruga izbora u novembru, poginulo je više od 40 ljudi.

IslamBosna.ba/Agencije

Leave a Reply

*

captcha *