IslamBosna.ba- Egipatski televizijski voditelj Muhammed el-Gejti je emitovao tvrdnje nekonvencionalnog autora da je predsjednik Abdelfettah es-Sisi spomenut u Kur’anu i da će Izrael biti uništen od strane egipatskog predsjednika.
Tvrdnje, u koje Gejti očigledno vjeruje, emitovane su na LTC televizijskom kanalu u četvrtak navečer, a naišle su na ismijavanje na društvenim mrežama.
Gejti citira Facebook stranicu “Oslobodilački pokret Katara” koja navodi da je palestinski autor Bessim Gerar naveo da će es-Sisi okončati postojanje Izraela. Gerar je navodno svoje tvrdnje iznio u knjizi: “Nestanak Izraela 2022.- proročanstvo Kur’ana ili numerička slučajnost?”
Ove njegove tvrdnje su sasvim nove jer je prvo izdanje knjige objavljeno 1992. godine i u njoj se ne spominje es-Sisijevo ime.
Gejti je prikazao objavu sa Facebook stranice, koja je objavljena 3. decembra 2014. godine, koja koristi Gerarovu knjigu da pokaže da je es-Sisi spomenut u Kur’anu i da će dovesti do nestanka Izraela. Facebook stranica inače uvijek objavljuje pro-Sisijeve komentare.
Ovaj TV voditelj je pročitao komentar u kojem je navedeno da nestanak Izraela 2022. godine može biti izračunat proučavanjem sure el-Isra, naročito ajeta koji govori o objavi Musau, a.s., i uz matematičke jednačine koristeći broj 19, u kombinaciji sa predviđanjima navedenim u Tori.

Egipatski predsjednički izbori su održani krajem maja 2014. godine i es-Sisi će vladati Egiptom dva uzastopna mandata, što znači osam godina, kaže on. Jednačina glasi 2014+8=2022.

On navodi da je es-Sisijevo ime sastavljeno od 19 arapskih slova…”njegovo ime sadrži 19 slova u poređenju sa svim drugim predsjednicima koji su vladali Egiptom”.
Sve to znači da je es-Sisi arapski vladar kojeg je Allah odabrao da postigne stabilnost, sigurnost i pravdu za Egipćane i arapski svijet, nastavio je voditelj.
Gejti je naglasio da će dani koji dolaze pokazati istinitost njegovih tvrdnji.
Njegove riječi su postale viralne na društvenim medijima i naišle su na oštar sarkazam i izrugivanja.
Otkako je es-Sisi došao na vlast veliki broj novinara i političara mu upućuje laskave pohvale. Jedan od najkontroverznijih opisa dolazi od profesora sa el-Azhara  Saad Eddina el-Hilalija, koji ga je opisao kao ‘vjerovjesnika kojeg je poslao Allah, kao što je poslao Musa’a”.

Malo je vjerovatno da će es-Sisi srušiti državu Izrael u narednih nekoliko godina, međutim egipatski mediji se jako trude da izgrade njegov kult ličnosti.
Izraelsko- egipatski odnosi imaju, makar do sada, jako visok nivo saradnje otkako je es-Sisi državnim udarom preuzeo vlast od prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta, Muhammeda Mursija.
U februaru, jedan od vodećih izraelskih novinara je povezao es-Sisija sa ‘strateškim blagom’ i ‘važnim sredstvom’ za Izrael.
Prošlog mjeseca, vrhovni zapovjednik izraelske vojske je kazao da je Izrael postigao ‘bez presedana’ obavještajnu saradnju sa Egiptom u borbi protiv IDIŠ-a na Sinajskom poluostrvu.
Es-Sisi je također pozvao druge arapske države da postignu mir sa Izraelom, nakon čega su egipatski zvaničnici tvrdili da su njegove izjave ‘pogrešno’ protumačene i da je on samo govorio o pozitivnim rezultatima mirovnog sporazuma u regiji.
Egipat i Jordan su jedine arapske zemlje koje su potpisale mirovni sporazum sa Izraelom.

IslamBosna.ba