IslamBosna.ba– Meso magarca, iako je ‘odvratno’, je potpuno sigurno konzumirati, prema direktoru egipatske Agencije za sigurnost hrane dok cijene hrane vrtoglavo rastu
Sve dok je zvijer higijenski zaklana, potpuno je sigurno jesti meso magarca, objavio je ovaj zvaničnik.
“Meso magarca je isto kao i svako drugo meso”, kazao je Hussejn Mensur za egipatski TV kanal. “Jedino je štetno ukoliko je zaklano nehigijenskim metodama, ali je odvratno, i pojedine religije ne dozvoljavaju njegovu potrošnju”.

Zvaničnik je u pokušaju da umanji strah javnosti kazao da meso magarca, kao i pseće meso, nesvjesni Egipćani odavno jedu.
“Ukoliko ste jeli meso magarca greškom, nemojte strahovati, ništa se neće dogoditi”, kazao je Mensur.
“Dvije naučne studije su pokazale da se magareće meso i pseće meso prodaju već godinama u faširanom mesu i gotovim sendvičima. Izgleda isto kao i svako drugo meso, i takvog je ukusa, čak da ni sam ne mogu primijetiti razliku”, dodao je on.

Lokalne vijesti su prošle sedmice objavile da je egipatska policija izvršila pretres farme u Fejumu u kojoj je pronađeno da uzgajaju magarce namjenjenje za ljudsku potrošnju . Na farmi je zaplijenjeno 1.500 živih i 30 zaklanih magaraca.
Vlasnik farme magaraca, po navodima i dalje u pritvoru, tvrdi da su životinje uzgajanje kako bi se nahranili lavovi u cirkusima oko Kaira.
“Magarci se kolju da bi nagranili velike mačke Nacionalnog cirkusa”, kaže krotitelj lavova. “Oni jedino kolju stare magarce i one sa slomljenim nogama”, kazao je on za Youm7.
U islamu meso domaćih magaraca je zabranjeno jesti, dok je meso divljih magaraca dozvoljeno.

Egipatska Dar el-Ifta je ranije objavila fetvu u kojoj navodi da je klanje magaraca za ljudsku potrošnju ‘odvratan’ čin.
Prosječna cijena povrća porasla je gotovo osam posto u prošloj godini u zemlji u kojoj pola stanovništva preživljava sa manje od dva dolara dnevno.

U zemlji u kojoj polovina stanovništva preživljava sa manje od dva dolara dnevno prema izjavi Centralne agencije za javnu mobilizaciju i statistiku cijene dobara su porasle 16,5 posto u protekloj godini. Cijene mesa i peradi porasle su za 2,7 posto, dok su cijene povrća porasle za 7, 7 posto, a šećera 1,1 posto.

Kako se ramazan približava Egipćani su zabrinuti zbog porasta cijena hrane. Bamja se trenutno prodaje za 6,60 KM dolara/kg, dok paradajz košta 3.12 KM/ kg

Atif Jakub, direktor Agencije za zaštitu potrošača Egipta, nedavno je poručio Egipćania: “Ukoliko vam je bamja preskupa, jedite krompir”.

IslamBosna.ba