On je pojasinio da su nedavne revolucije probudile arapsku naciju iz dugog sna i oživljele nade naroda da mogu raditi zajedno i boriti se za dobrobit.

„Ove revolucije’, rekao je on,’trebaju zbližiti ljude i približiti ih srcu nacije kako bi ojačali istinske islamske temelje i duh”.

Osvrćući se na pozive stanovnika libijskog grada Barqa na nezavisnu državu i stvaranje federacija unutar drugih dijelova Libije, šejh Qaradawi je rekao: „Nije dopušteno ni Barqa ni bilo kojem drugom mjestu da traži nezavisnost ili federalnu uniju.Ko god poziva na podijelu zastupa samo sebe”.

On je pozvao stanovnike grada Barqa, da u ime šehida i islama, povuču svoj poziv i da održe jedinstvo.

Šejh Qaradawi je naglasio potrebu da se uspostavi socijalna pravda. „Svakom treba dati njegovo pravo. Niko ne bi trebao dobiti više od onoga što on stvarno zaslužuje. “

Pravilno i pravovremeno provođenje socijalne pravde bi na kraju ugušilo pozive na podjelu i nezavisnost u okviru jedinstvene zemlje, smatra šejh Qaradawi.

Na pozive u Jemenu da se odvoji južni Jemen od istočnog, on je rekao : “To je potpuno neprihvatljivo. Jedinstvo je snaga, podjela samo slabi te zemlje. Svakom pozivu na razdvajanje mora se oduprijeti”.

Šejh je ponovio svoju čvrstu podršku borbi sirijskog naroda, pokazujući svoju čvrstu vjeru da će na kraju pobijediti i postići dugo očekivanu slobodu.

On je rekao da Assadu trebaju suditi stanovnici Sirije zbog njegovih zločina nad njima prije nego što bude svrgnut. „Uskoro će se narod osvetiti za poniženja kojim su podvrguti. Njih ne mogu savladati poniženja, jer imaju dostojanstvo i snagu vjere.”

On je ponovio svoj poziv “poštenim i časnim” pripadnicima nacionalne sirijske vojske da se pridruže svojim kolegama u Slobodnoj sirijskoj vojsci kako bi pomogli svom narodu u oslobodilačkoj borbi protiv snaga ugnjetavanja, a vladajućoj skupini uputio sljedeće riječi: „Vi se nećete spasiti, propadate u bezdan i provaliju!.

„Naša srca su uz našu braću u Siriji, pratimo njihovo stanje danonoćno i molimo Allaha da im podari pobjedu u njihovoj borbi istine protiv zablude!”

Obratio im se i riječima: „O, vi, narode otpora zabludi, vi koji odbacujete poniženje i poraz, ostanite čvrsto na svojim nogama, borite se protiv neistine i odbacite nasilje i nepravdu.”

Šejh se zapitao zbog čega se nenaoružava sirijska opozicija „jer je nemoguće oduprijeti se oružju bez oružja”. On je rekao :”Bez sile, nemoguće je oduprijeti se tiranima”.

On je pozvao Ujedinjene nacije da rješe problem podrške narodu Sirije, također pozvavši Rusiju i Kinu da ponovo razmotre svoje stavove. “Narod će pobijediti”, rekao je savjetujući ove dvije zemlje da daju podršku narodu umjesto tiranima.

Qaradawi je rekao da je uputio poruku Putinu tražeći od njega da promijeni svoj stav i podrži pravu stranu. Šejh se osvrnuo i na sirijsku ulemu koji su prodali svoju dušu i svoju savjest, okrenuvši leđa istini a podržvši nasilnike i zulumćare na račun istine.

On je zaključio svoju hudbu pozivajući vladu Bangladeša da osloboditi 89-godišnjeg alima u invalidskim kolicima, Ghulam Azama, kojeg su nedavno uhapsili pod navodnim optužbama za ratne zločine. On je rekao da je čovjek bolestan i da ne može izdržati teške uvjete pritvora. “On mora biti pušten na slobodu, a zatim mu se mora omogućiti pravedno suđenje samo u slučaju da postoji potreba za tim.”

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *