Kaže Allah dž.š., u 6. ajetu Sure Fatir:

 

"(إِنَّ الشَّيْطَانَ لَكُمْ عَدُوٌّ فَاتَّخِذُوهُ عَدُوّاً إِنَّمَا يَدْعُو حِزْبَهُ لِيَكُونُوا مِنْ أَصْحَابِ السَّعِيرِ" (سورة فاطر: 6

 

«Šejtan je, uistinu, vaš neprijatelj, pa ga takvim i smatrajte! On poziva pristaše svoje da budu od stanovnika vatre." (Suretu Fatir: 6)

 

Na ljudima je da ga kao takvog razumiju i da se utječu Allahu dž.š. od njegovih spletki. On nekada unosi zle misli i uljepšava grijehe, a nekada odvraća od dobrih djela i pokornosti Allahu dž.š….
Šejtani su neposlušnici iz reda džina, koji među džinima i ljudima imaju svoje poslušnike i istomišljenike. Šejtani, čiji predvodnik je prokleti Iblis, su stvoreni od vatre. Prokleti Iblis se uzoholio i postao je neposlušan Allahu dž.š., pa je postao zakleti neprijatelj čovjeku kako bi ga prevario i poveo za sobom na stramputice i udaljio od Allahove dž.š. milosti.

 

Prokleti šejtani čovjeku prave spletke od momenta njegova rođenja, pa sve do smrti. Oni mu neprestano uljepšavaju zlo i stramputicu, kako bi ga privukli i na taj način udaljili od pravog puta i oni mu obaveze i dobro čine teškim i nevažnim, kako bi ga odvratili od njihova činjenja. Šejtani na tom putu koriste razne metode.

Kada je Allah dž.š., stvorio Adema a.s., naredio je melekima da mu učine sedždu. Svi su učinili sedždu osim Iblisa koji je odbio da učini sedždu Ademu a.s., govoreći da je bolji od njega, o čemu govore 11. i 12. ajet Sure Al-A’raf:

 

"وَلَقَدْ خَلَقْنَاكُمْ ثُمَّ صَوَّرْنَاكُمْ ثُمَّ قُلْنَا لِلْمَلآئِكَةِ اسْجُدُواْ لآدَمَ فَسَجَدُواْ إِلاَّ إِبْلِيسَ لَمْ يَكُن مِّنَ السَّاجِدِينَ"(11)‏ "قَالَ مَا مَنَعَكَ أَلاَّ تَسْجُدَ إِذْ أَمَرْتُكَ قَالَ أَنَاْ خَيْرٌ مِّنْهُ خَلَقْتَنِي مِن نَّارٍ وَخَلَقْتَهُ مِن طِينٍ"(12) (سورة الأعراف: 11-12)

 

«Mi smo Adema stvorili i onda mu oblik dali, a poslije melekima rekli: «Poklonite mu se!» I oni su se poklonili, a Iblis nije; on nije htio da se pokloni.»(11) «Zašto se nisi poklonio, kad sam ti naredio?» upita On. Reče: "Ja sam bolji od njega; mene si od vatre stvorio, a njega od ilovače."(12) (Suretu Al-A’raf: 11- 12)

 

              

 

Prokleti Iblis se uzoholio, čime je počimo grijeh radi kojega je proklet i udaljen od Allahove dž.š. milosti, te će zbog toga na Sudnjem danu biti kažnjen teškom kaznom.

 

Kaže Allah dž.š. u 50. ajetu Sure Al-Kehf:

 

"وَإِذْ قُلْنَا لِلْمَلَائِكَةِ اسْجُدُوا لِآدَمَ فَسَجَدُوا إِلَّا إِبْلِيسَ كَانَ مِنَ الْجِنِّ فَفَسَقَ عَنْ أَمْرِ رَبِّهِ أَفَتَتَّخِذُونَهُ وَذُرِّيَّتَهُ أَوْلِيَاء مِن دُونِي وَهُمْ لَكُمْ عَدُوٌّ بِئْسَ لِلظَّالِمِينَ بَدَلاً" (سورة الكهف: 50)

 

"A kad smo rekli melekima: «Učinite sedždu Ademu’» – svi su učinili osim Iblisa, on je bio jedan od džina, pa se ogriješio o naredbu Gospodara svoga. Pa zar ćete njega i njegov porod, pored Mene kao prijatelje prihvatati, kad su vam oni neprijatelji? Kako je šejtan loša zamjena nevjernicima?» (Suretu Al-Kehf: 50)

 

Allah dž.š. nakon toga naređuje Iblisu da napusti džennet, kao što stoji u 34. i 35. ajetu Sure Al-Hidžr:

 

"قَالَ فَاخْرُجْ مِنْهَا فَإِنَّكَ رَجِيمٌ"(34) "وَإِنَّ عَلَيْكَ اللَّعْنَةَ إِلَى يَوْمِ الدِّينِ"(35) (سورة الحجر: 34-35)

 

«Reče: «Onda izlazi iz dženneta, proklet bio!»(34) «I neka je na tebe prokletstvo do Sudnjega dana!" (Suretu Al-Hidžr: 34 – 35)

 

Time se njegova zavist i mržnja prema Ademu a.s. i njegovu potomstvu povećala, pa je on zatražio od Allaha dž.š., da mu podari priliku do Sudnjeg dana, ne da se pokaje već da se osveti Ademu a.s. i njegovu potomstvu, tako što će ih neprestano obmanjivati i spletke im praviti. I Allah dž.š. udovoljava njegovoj želji i molbi…

 

U više predaja Poslanik s.a.v.s. govori o tome da svaki čovjek ima svoje pratioce od meleka i džina, pa u tom smislu u predaji koju bilježi imam Muslim, stoji:

 

 عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهَا، قَالَتْ: "خَرَجَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ مِنْ عِنْدِي لَيْلاً، فَغِرْتُ عَلَيْهِ، فَجَاءَ فَرَأَى مَا أَصْنَعُ، فَقَالَ: "مَا لَكِ، يَا عَائِشَةَ؟" قُلْتُ: "وَ مَا لِي لَا يُغَارُ مِثْلِي عَلَى مِثْلِكَ؟!" فَقَالَ: "أَقَدْ جَاءَكِ شَيْطَانُكِ؟!" قُلْتُ: "يَا رَسُولَ اللهِ، أََوَ مَعِي شَيْطَانٌ؟" قَالَ: "نَعَمْ." قُلْتُ: "وَ مَعَ كُلِّ إِنْسَانٍ؟" قَالَ: "نَعَمْ." قُلْتُ: "وَ مَعَكَ يَا رَسُولَ اللهِ؟" قَالَ: "نَعَمْ." وَ لَكِنَّ رَبِّي أَعَانَنِي عَلَيْهِ حَتَّى أسلَمَ." (مسلم)

 

Prenosi Aiša r.a.: «Poslanik s.a.v.s. je jedne noći izašao od mene, pa sam bila ljubomorna. Kada se vratio i vidio me takvu, reče: «Šta ti je Aiša?» Rekoh: «Kako ja ovakva da ne budem ljubomorna na tebe takvog?» Reče: «Da ti nije došao šejtan?» Rekoh: «Allahov Poslaniče, zar ja imam šejtana?» Reče: «Da.» Rekoh: «I svaki čovjek?» Reče: «Da.» Rekoh: «I ti Allahov Poslaniče?» Reče: «Da. Samo što mi je pomogao moj Gospodar, pa je (šejtan) prešao na islam.» (Muslim)

      

 

Poslanik s.a.v.s. u drugoj predaji koju bilježi imam Muslim, kaže:

 

عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ مَسْعُودٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنََّ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ قَالَ: ‏"مَا مِنْكُمْ مِنْ أَحَدٍ إِلاَّ وَقَدْ وُكِّلَ بِهِ قَرِينُهُ مِنَ الْجِنِّ وَ قَرِينُهُ مِنَ الْمَلاَئِكَةِ.‏" ‏(مسلم)

 

Prenosi Abdullah ibn Mes’ud r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: «Nema nikoga od vas, a da uz sebe nema pratioca od džina i pratioca od meleka.» (Muslim)

 

Poslanik s.a.v.s. nas u citirana dva hadisa podučava da svaki čovjek ima uz sebe pratioca od šejtana, koji ga nadgleda i prati i trudi se da ga zavede i skrene sa pravoga puta. U tome je velika Allahova dž.š. mudrost, jer na taj način iskušava Svoje robove.

 

Šejtan može da dođe do ljudskog razuma i srca, na njemu jednostavan način. Poslanik s.a.v.s. nas slijedećim primjerom podučava, kako trebamo da vodimo računa o svojim postupcima i da ne ostavljamo prostora za nagađanja i sumnje, te ukazuje na opasnost prokletog šejtana:

 

عَنْ اَنَسٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ اَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ كَانَ مَعَ اِحْدَى نِسَائِهِ، فَمَرَّ بِهِ رَجُلٌ فَدَعَاهُ فَجَاءَ فَقَالَ: ‏"يَا فُلاَنُ، هَذِهِ زَوْجَتِي فُلاَنَةُ.‏"‏ ‏فَقَالَ: "يَا رَسُولَ اللَّهِ، مَنْ كُنْتُ اَظُنُّ بِهِ فَلَمْ اَكُنْ اَظُنُّ بِكَ."‏ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ: "إِنَّ الشَّيْطَانَ يَجْرِي مِنْ الإِنْسَانِ مَجْرَى الدَّمِ" (مسلم)

 

Prenosi Enes r.a. da je Poslanik s.a.v.s. bio sa jednom od svojih žena, pa je pored njega prošao čovjek. Poslanik s.a.v.s. ga pozva i reče: «O ti, ovo je moja žena, ta i ta.» Reče: «Allahov Poslaniče, nisam ni pomislio nešto drugo.» Reče Poslanik s.a.v.s.: «Šejtan u čovjeku kruži isto kao što kruži krv.» (Muslim)

 

Braćo i sestre! Čuvajmo se šajtanskih spletki, kroz izvršavanje Allahovih dž.š. naredbi i klonjenje Njegovih zabrana, te traženjem Njegove zaštite, a koga štiti Uzvišeni Gospodar, on je uistinu pod najboljom zaštitom!

 

Gospodaru, pomozi svim ugroženim ljudima i bićima, ne iskušavaj nas sa onim što nećemo moći podnijeti, sačuvaj nas prokletog Iblisa i njegove družine, učini nas u našim očima malim, a u očima ljudi i kod Tebe velikim, sačuvaj nas svojstava munafika i od nas otkloni zlo munafika i kafira, oprosti nam grijehe i počasti nas u džennetu, društvom sa: poslanicima, šehidima i dobrim ljudima!

 

 

 

Sarajevo: 26. safer 1428.h/16. mart 2007.g.


Hutba: Džamija "Kralj Fahd"Nezim Halilović Muderris

Leave a Reply

*

captcha *