"Povodom pokretanja sudskog spora pred američkim civilnim sudom u SAD-u, kao i zbog iznošenja optužbi u emisiji “60 minuta” na račun supruge jednog od šesterice građana zatočenih na Guantanamu Nađe Dizdarević, odlučili smo se na direktan razgovor s njom, da bi našem čitateljstvu mogla predočiti svoje viđenje stvari…"

ISLAMBOSNA: Gospođo Dizdarević, Es Selamu alejkum ! Kako ste i kako su Vaša djeca?

NAĐA DIZDAREVIĆ: We alejkumus Selam!
BISMILLAHIR RAHMANIR RAHIM
Elhmadulillahi na svemu što nam naš Gospodar odredi, dobro smo.

 

——————————————————————————–
ISLAMBOSNA: Mediji su prenijeli informacije da će se u oktobru pred Američkim civilnim sudom pojaviti Vaš muž i njegovi sunarodnjaci iz BiH. Imate li nekih novih informacija o Vašem mužu i ostalim pripadnicima „Alžirske grupe“ i kakav ishod očekujete?

NAĐA DIZDAREVIĆ: Da, to je velika vijest jer će se prvi put za ovih skoro 7 godina, moći dokazati njihova nevinost, što će možda značiti jedan duži i teži proces, ali gledajući dugoročno, imat će šansu da se opovnrgnu nerealne optužbe da su teroristi.

Sa druge strane to znači da će imati pravo da se žale na svoje dugotrajno ropstvo, da traže odgovornost SAD-a i ostalih koji su ih nazivali teroristima – realno gledajući imati će veću šansu za nastavak koliko-toliko normalnog života, zaposlenja i niz drugih pogodnosti. Lično se nadam da će sudija u njihovom slučaju još prije početka oktobra zaključiti da nema razloga da im se sudi dva puta po istom pitanju i da će naložiti njihovo oslobađanje.

Ako dođe do suđenja i bude vođen fer i korektan postupak, tada se nimalo ne plašim da će istina inšaAllah pobjediti. Zajedno sa advokatima radim na tome i svakodnevno šaljem novi dokazni materijal koji smatramo da će im koristiti na sudu.

Prije dva dana sam kod Ustavnog suda podnijela zahtjev za sprovođenjem Odluke Doma za ljudska prava po pitanju pružanja konzularne pomoći i imenovanja advokatskog tima kojeg su dužne u omjeru 50-50 da plate BiH i FBiH, a koji će pomagati advokatskom timu u Bostonu u vezi dijela dokaznog materijala iz BiH.

Naime, da objasnim, konzularna posjeta Gvantanamu koja se desila prije tri godine nije bila po Odluci Doma za ljudska prava jer su im tada postavljana tipična policijska pitanja, i javnosti je bilo predstavljeno da je najveći problem na Gvantanamu klima, nakon čega sam ja uspjela doći u posjed pravog izvještaja koji govori o katastrofalnom stanju na Gvantanamu. Tada sam pravila demonstracije pred Parlamentom sa zahtjevom da taj izvještaj izađe u javnost i dođe u ruke Vijeća minisatara te tražila hitno djelovanje, nakon čega se prvi put podnosi zahtjev za njihovo oslobađanje.

Iz svega navedenog da se zaključiti da Odluka Doma nije ispoštovana i to sam prenijela apelacijom Ustavnom sudu koji je zaključio da su moji navodi tačni te upozorio vijeće ministara da je neispunjavanje Odluka Doma za ljudska prava krivično djelo. Također sam tražila advokatski tim, ali sam dobila odgovor da će se taj tim uspostaviti onog trenutka kada budu imali šansu da se brane. Došlo je to vrijeme, i evo pored pružanja konzularne pomoći advokatskog tima, tražila sam i naredbu BiH i Federaciji da traže zaštitu od smrtne kazne i doživotnog zatvora jer BiH to do sada nije uradila, a s obzirom da je poznata praksa američkog sudstva po pitanju tzv.”antiterorizma” bolje je da se na vrijeme sve spremi.To je otprilike ono što se trenutno radi.

Još da naglasim da sam od Suda u Strazburu tražila da naredi BiH da traži njihovo izručenje kao posljedicu nelegalnog čina, i hvala Allahu da je konačno došlo do početka tog procesa, jer samo tako se može postići naredba državi da nešto preuzme pošto je očigledno da na drugi način ne reaguju.

——————————————————————————–

ISLAMBOSNA: Jeste li Vi zakonita supruga Boudela Hadža?

NAĐA DIZDAREVIĆ: Pred Allahom sam njegova zakonita supruga, a uzimajući u obzir da je Porodični zakon jasno uredio bračno pravo osobama sa djecom koje žive u bračnoj zajednici duže od 5 godina, ne može niko reći da sam “nezakonita”.

——————————————————————————–

ISLAMBOSNA: Kako onda odgovarate na optužbe medija i pojedinaca da ste Vi ustvari nelegalna supruga Boudela Hadža?

NAĐA DIZDAREVIĆ: Obične gluposti i klevete, a ja bih na te optužbe odgovorila pitanjem: Kako to da se neko nakon 7 godina sjeti da priča o tome kako sam ja nezakonita supruga. Čak da nisam uopće njegova supruga i da sam samo majka njegove djece, nema mjesta takvim podlostima. Pa čak i da nisam majka njegove djece, već samo građanka BiH koja se bori za njegova prava, opet nema mjesta takvim klevetama. Na njih nimalo ne obraćam pažnju jer činjenica je da sam pred svim sudskim i drugim institucijama potpuno ravnopravna sa bilo kojom drugom, dovoljno govori o nijetima takvih “vijesti”.

——————————————————————————–

ISLAMBOSNA: Otkako je aktuelna afera „Alžirska grupa“ Vi ste uvijek bili usamljeni u bitci za njih, barem u javnosti. Ko Vam je najviše pomagao?

NAĐA DIZDAREVIĆ: Vallahi samo mi je Allah dovoljan kao Pomagač, Sudija i Svjedok Najpravedniji, i On kaže:
“Borite se protiv njih pa makar i sami bili, Allah će ih rukama vašim kazniti i ponoziti, i grudi vjernika zaliječiti.” To je moja parola i to mi je dovoljno. Malo je insana koji mi pomažu u toj bitci, ali ja drugu pomoć osim Allahove i ne očekujem.

——————————————————————————–

ISLAMBOSNA: Kakav odnos imate sa ostalim porodicama članova „Alžirske grupe“?

NAĐA DIZDAREVIĆ: One su moje sestre po najčvršćoj vezi, i ja ih volim u ime Allaha s.w.t. Nikom u ovoj situaciji nije lahko. One imaju svoj način života, ja moj, koji se razlikuje od njihovog. Davno su se distancirale od mene, ali to nije umanjilo moje poštovanje prema njima i njihovim porodicama.

——————————————————————————–

ISLAMBOSNA: Kako komentarišete istupanje Anele Kobilica u emisiji „60 minuta“ da Vi nemate pravo zastupati njih, tj. žene koje su u legalnom braku sa svojim muževima?

NAĐA DIZDAREVIĆ: “Muslimanu je sve što njegov brat musliman ima sveto; njegova krv, njegov imetak i njegova čast”
“A oni koji vjernike i vjernice vrijeđaju, a oni to ne zaslužuju, tovare na sebe klevetu i grijeh očiti”.

Prvo, jako mi je žao da je sestra Anela ispred ostalih supruga sebi dozvolila da pred mubarek Ramazan iznese niz kleveta na mene i okarakteriše me kao osobu koja je “žrtva vlastitih laži i ne sjećam se cega ono još”…

Javno ograđvanje od mojih “privatnih tužbi” i “javnih ispada” je totalno besmisleno, jer ih nikada nigdje nisam ni predstavljala! Uvijek sam branila čast moje porodice i moje braće po najčvršćoj vezi, i to je moje zakonsko, moralno, ljudsko te najvažnije vjersko pravo i obaveza. Uravo zbog toga, niti jedna izjava, niti napad bilo koje vrste to neće promjenit jer kao gradjanka BiH imam apsolutno pravo na to, i to sam i pokazala. Koliko imam prava na koje se pozivaju ilustrovati ću na primjeru sestre Senade o čijoj sudbini smo pisali i ovdje na Islambosni, koja je trebala biti razdvojena od djece u Tunisu, a u čije ime sam podnijela zahtjev M.V.P nakon čega je dobila boravak i ostala sa djecom, naravno Allahovom swt voljom. Dakle, čak i da nije moj muž među ostalom šestorkom, imam pravo da se borim za istinu i pravdu. Jako je bitno napomenuti da sam pitala advokate šta su braća na Guantanamu rekli prilikom zadnje posjete (prije mjesec dana) po pitanju Lagumdžije, i advokati su mi odgovorili: “Svi su nam rekli isto što i ti”. Vallahi ovo mi je dovoljno.

Podsjetila bih sve na situaciju kada Anelin muž, i još jedan brat nisu bili na spisku za oslobadjanje, i na moju žrtvu u ime Allaha swt, da se i on nadje na tom spisku (mogu se naći informacije na googlu, kao i moji odgovori na pitanja: Zašto se njegova žena ne bori da se i on stavi na spisak za zahtjev za oslobađanje ). Mislim da će biti dovoljno, i neću da umanjujem moj iman.

Zaključak – nema toga što će me promjeniti inšaAllah, jer znam da sam na strani istine i pravde.

Htjeli su da me ponize, a Allah je njih njihovim spletkama ponizio, i od preksinoć mi telefoni ne prestaju zvoniti, a sms poruke sa podrškama primam iz cijelog svijeta. Bilo je puno onih koji su tražili halala što su ranije slušali klevete o meni, pa nisu shvatili da učestvuju u zulumu.

Elhamdulillah da ja nisam na njihovom mjestu, a uprkos svemu molim Allaha da se i Aneli, i drugim sestrama smiluje, da im pomogne u činjenju dobra i odvraćanju od zla. Što se tiče njihovih izjava o tome da advokati koji zastupaju alžirsku šestorku ne surađuju sa mnom, reći ću da samo da su mi advokati već poslali mail, i rekli da nemaju baš nikave veze sa izjavama iz 60 minuta…

To je dovoljan odgovor na tvrdnju da mene ti isti advokati ignoriraju, a da ne govorim da su ti advokati preuzeli slučaj "Alžirske šestorke" prateći moju borbu i nastup u Vijeću za ljudska prava u Ženevi, pa su mi nakon toga ponudili pomoć, prvo za Hadža, a na moje insistiranje preuzeli sve. Tako da nije bilo moje borbe, uz Allahovu pomoć, ne bi bilo ni advokata, niti bilo koje tuzbe pošto je sav dokazni materijal upravo plod moje borbe na Allahovom poutu.

Molim vas nemojte se opterećivati komentarima i osudama, već svi zajedno da sve ovo shvatimo kao šejtansku spletku i uputimo dovu Allahu swt u ovim mubarek danima, da pomogne našoj braći koji se nalaze u posebno teškom položaju, i sigurno bi bili jako razočarani ovakvim fitnama.

——————————————————————————–

ISLAMBOSNA: Da li je Vaš muž bio špijun francuske obavještajne službe kako neki mediji navode? Kako komentarišete te optužbe?

NAĐA DIZDAREVIĆ: Da je moj muž bio bilo čiji špijun, nikada ne bi završio na Guantanamu! Velika glupost koju je suvišno i komentarisati. Jedina činjenica koje se drže jeste da je za četvoricu od njih šestorice, traženo da se oslobode, a istina je da sam tada ja podnijela zahtjev za Hadža, Boumedina i Mohameda jer imam njihove punomoći, a žena Lahmara za njega, i to je ta četvorka.

Spominjani dokument kojim Alžir odbija da ih prihvati nije nikada pokazan u javnosti iz razloga što je istina potpuno drugačija. Alžir se založio za svoje građane, to i dan-danas radi u odnosima sa SAD, što je najbolji pokazatelj da su ti ljudi dobrodošli u svoju matičnu zemlju.

Gluposti oko Doma za ljudska prava su samo skretanje pažnje sa osnovnog razloga sprovođenja istrage protiv odgovornih, a to je Odluka Vrhovnog suda koja kaže da se ljudi oslobađaju svake sumnje, i imaju na slobodu pustit ODMAH. Umjesto toga, oni se zadržavaju u pritvoru bez produženja ili nove optužnice, nakon čega se klasično kidnapuju uz primjenu sile, i predaju najvećem kršiocu ljudskih prava SAD-u, te deportuju u Kamp X Ray ( Guantanamo ), odakle su već stizale katastrofalne slike tortura.

Nisu se udostojili da traže zaštitu od smrtne kazne ili doživotne robije, vjerujući da nikada neće odgovarati, a sama naredba sprovođenja istrage bez ijednog adekvatnog povoda, dovoljan je dokaz da je sve bilo dobro iscenirano….Ostale navode mi je bespotrebno komentarista jer sami za sebe dovoljno kažu.

——————————————————————————–

ISLAMBOSNA: Tužili ste Zlatka Lagumdžiju i Tomislava Limova i više NN lica za zloupotrebu položaja, šta očekujete od toga?

NAĐA DIZDAREVIĆ: Dom za ljudska prava je ustanovio da je kompletan proces jedan veliki niz nezakonitih i nelegalnih radnji, i to je trebalo da bude motivacija tužiocu da podnese krivične prijave, ali pošto se to nije desilo ni nakon dvije godine, a kršenja su se nastavila kod nekih drugih ljudi sa istim scenarijom i sličnim posljedicama, dok su opet sa druge strane ti isti ljudi i danas na visokim položajima sa kojih opstruiraju sprovođenje bilo koje odluke o njihovom povratku, odlučila sam da sama pokrenem taj postupak i putem advokata Ragiba Hadžića, podnijela sam krivičnu prijavu.

Tri godine se nije ništa dešavalo. U pitanju su jaki politički tajkuni koji upravljaju mnogim institucijama, pa vrše pritisak i na samo tužilastvo, a učestali su i različiti pritisci na mene, pa sam se odlučila da sama napišem apelaciju Sudu u Strazburu, u kojoj sam se pozvala na zakone i nemogućnost korištenja pravnih lijekova u BiH, nakon čega je samo Allahovom voljom postupak pokrenut sa mrtve tačke.

Očekujem da će Tužilastvo donijeti nepristrasnu presudu kojojm će kazniti sve pojedince koji su sudjelovali u ovom neviđenom zulumu, i očekujem da će narediti BiH i Federaciji BiH da traže njihovo oslobađanje (ako se u međuvremenu ne oslobode).

Od Suda u Strazburu očekujem još jaču presudu, i vjerujem da će Allah biti na strani istine i pravde, i da će se sve hairli završiti, da ce zalimi otići na mjesto koje im pripada, a da će hajka na muslimane konačno prestati. Nadam se da će iz svega ovoga izaći dobra pouka da se sve može izdržati sa iskrenim nijetom i uz Allahovu pomoć, a Lagaumdžija i ostali mogu da iznajme sve džine, šejtane i čitav dunjaluk, ali znam da mi ne mogu ništa dok je Allah sa mnom.

——————————————————————————–

ISLAMBOSNA: Jeste li Vi žrtva politikanstva? Da li neko manipuliše sa Vama?

NAĐA DIZDAREVIĆ: Ovo je smiješno pitanje koje se naravno pokušava nametnuti otkad je aktivirana moja tužba za koju niko nije vjerovao da će biti pokrenuta, jer zaboravljaju da je Allah najbolji Pomagač, i misle da imaju neke jače političke pomagače …To je čista glupost bez ikakvog uporišta. Ne znam koja bi to polítička opcija manipulisala sa mnom kada sam protiv svih.

——————————————————————————–

ISLAMBOSNA: Uz Vaše ime se često veže Srđan Dizdarević. Koliko je taj čovjek i njegova organizacija bila uz Vas?

NAĐA DIZDAREVIĆ: Srđan Dizdarević je čovjek koji radi na ljudskim pravima, i kako u mom, tako i u mnogim drugim slučajevima, maksimalno i nepristrasno se založio za ljudska prava. Kada god sam u svoje ili nečije drugo ime podnijela bilo kakav zahtjev ili molbu, veoma brzo je uslijedio odgovor i konkretna pomoć. Veoma sam mu zahvalna da je uprkos svim pritiscima i klevetama ostao jak.

——————————————————————————–

ISLAMBOSNA: Da li ste ikada imali neki razgovor sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom Cerićem vezano za Vaš slučaj i kako komentarišete pasivnost Islamske Zajednice u vezi “alžirske grupe“?

NAĐA DIZDAREVIĆ: Jednom me Reis pozvao, zajedno sa ostalim suprugama članova alžirske šestorke, na sastanak na kome je ponudio pomoć advokata Karkina, a vezano za problem sa državljanstvima. Meni se prije svega nije svidjela pojava Karkina i otvoreno sam rekla šta imam. Uz to je pokušao da postavi neke uslove koji su meni bili suludi, a s obzirom da najbolje znam Karkinovu ulogu od vremena Centralnog zatvora i deportacije, zauzela sam jasan stav. Nakon što sam vidjela kako je odigrao kod nane Fate Orlović kada joj se nije pojavio na završnoj presudi niti pismeno obavjestio sud, zbog čega je žena izgubila sva prava i onoliku borbu (a predhodno bio kod Dodika), drago mi je što se nismo dogovorili.

Što se tiče drugih – i ranijih i kasnijih zahtjeva i molbi upućenih prema IZ , nadam se da će kod Allaha naći kakvo opravdanje za toliku ravnodušnost. Činjenica je da su moje potpise za podršku preuzele sve nemuslimanske zemlje, a IZ. se nije odazvala na više molbi da postavim peticije ispred džamija … To dovoljno govori sve. Ipak, nadam se da imaju kakvo opravdanje, a ja im nikada više ne bih uputila zahtjev, niti molbu, jer Allah mi je dovoljan.

——————————————————————————–

ISLAMBOSNA: Organizirali ste nekoliko skupova podrške gdje Bošnjaci nisu baš „osvjetlali obraz“. Kako ocjenjujete odnos običnih ljudi prema onome što Vi radite?

NAĐA DIZDAREVIĆ: Jako je puno onih koji tvrde da me cijene, poštuju ono sto radim i dive se mojoj hrabrosti i snazi iako ja tvrdim da ništa nije od mene, već od Allaha swt, a ja sam Mu zahvalna da mi je dao snagu i sabur na ovom putu. Želja mi je da imam nagradu prema mom nijetu: da oslobodim robove iz zarobljeništva, da uz Allahovu pomoć kaznim zalime da nikada niko ovako ne pati.
Građani Bosne, Bosnjaci su suvise zaplašeni i nekako zauzeti dunjalukom, i žao mi je zbog toga.

Svi pričaju kako se samo Allaha boje, a u djelima drugo pokazuju. Lavovi su na jezicima, a miševi na djelima …Puno se priča, a malo radi, i zbog toga ćete vidjeti u kontakt emisijama u kojima učestvujem, blokade telefona od silnih poziva podrške dok se na djelu pokaže veoma mali broj ljudi. Ali vjerujem da u svemu tome ima neki hair, i da nista nije slučajno. Meni je Allah odredio ovakvu sudbinu i zadovoljna sam time, ne daj Bože da moram život provoditi ispijajući kafe, obilazeći komšinice, prenoseći ko se oženio, a ko razveo, ko je skinuo nikab, ko skratio bradu itd… Sačuvao me Allah toga. Moj život je posvećen porodici, džihadu i dawi, i molim Allaha da tako ostane, da primi moj džihad, da preselim sa nagradom šehida i da moja djeca ostanu na ispravnom putu. Sve ostalo je prolazno.

 

ISLAMBOSNA: Zahvaljujemo na razgovoru i želimo Vam svako dobro!

Leave a Reply

*

captcha *