Mustafa Mujala (59), radnik Fabrike municije “Igman” u Konjicu, poginuo je danas u eksploziji skladišta s barutom.

Mujala se u trenutku eksplozije nalazio oko 200 metara dalje od skladišta u prolaznom tunelu, ali ga je stigla vatrena kugla i usmrtila na licu mjesta.

Generalni direktor ”Igmana” Džahid Muratbegović rekao je da su se radnici uspjeli evakuisati i da među njima nema povrijeđenih.

       “Uspjeli smo sanirati da se požar ne prenese do proizvodnog pogona i gotovog proizvoda. Eksplozija se dogodila u priručnom skladištu. Pretpostavljamo da je došlo do samozapaljenja, što se može dogoditi”, rekao je Muratbegović.

Fabrika je zatvorena i zabranjen pristup do daljnjeg, jer postoji opasnost od isparavanja otrovnih gasova i velike vrućine.

Kantonalni tužilac Sead Đikić rekao je da bi uviđaj mogao biti obavljen sutra ako se za to steknu bezbjedni uslovi.

“Vatrogasci su s posebnom opremom uspjeli ući i spriječiti širenje požara, a zatim je izvučeno i tijelo smrtno stradale osobe. Postoji velika opasnost od trovanja gasovima, pa smo tvornicu zatvorili, zabranili pristup i uviđaj ćemo vjerovtno obaviti sutra”, rekao je Đikić.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Predrag Kurteš, koji je sa saradnicima došao na lice mjesta, rekao je da je jedna osoba u eksploziji izgubila život, a sumnja se da je došlo do samozapaljenja baruta.

On je dodao da će se Federalna uprava policije uključiti u istragu ukoliko to bude zatraženo i koliko mogu pomoći.

Prva, a ujedno i najsnažnija eksplozija, koja je ubila radnika Mujalu dogodila se jutros oko 7.00 časova, a nakon te eksplozije dogodile su se još četiri manje.

Podzemni objekat Privrednog društva ”Igman” u Konjicu bio je dio vojne industrije iz bivše Jugoslavije, a poslije rata ova je fabrika privatizovana i nastavila je s proizvodnjom municije.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *