Dokument posebno podcrtava potrebu za pravom na slobodu vjere, mišljenja, izražavanja, naučnih  istraživanja, te umjetnosti i književnog stvaralaštva, što je po riječima šejha Tajiba temelj el Azharove vizije društva.

Na konferenciji za medije šejh Tajib je izjavio da svi građani imaju pravo na slobodu vjeroispovijedi i da svi građani moraju uzeti u obzir osjećanja drugih ljudi. On je dodao da se jednakost mora temeljiti na čvrstim temeljima državljanstva, partnerstva, jednakih mogućnosti, prava i dužnosti.

On je naglasio da sloboda vjeroispovijedi ima namjeru spriječavanja označavanja ljudi kao nevjernika, osuđivanja uvjerenja, kao i sklonosti da se sumnja u namjere vjernika.

Šejh Tajib je rekao da dokument uključuje slobodu mišljenja i izražavanja, i da takve slobode se trebaju primjeniti na medije, kao i političke stranke i organizacije civilnog društva.

El-Tajib je izjavio da vrlo važno u civilnim društvima imati jednakost prava, dužnosti i mogućnosti i osudio je grupe koje nameću svoja moralna poimanja.

Dokument također jamči pravo na dobivanje informacija koje su neophodne da se izrazi mišljenje, uz poštovanje ubjeđenja i obreda sve tri objavljene vjere (islam, kršćanstvo i judaizam). Šejh Tajib je izjavio kako je to neophodno da bi se očuvala struktura nacije kao i nacionalna bezbjednost, kao i da bi se spriječili sektaški sukobi.

On se također osvrnuo na važnost slobode u svim različitim oblicima medija kao i na pravo osnivanja političkih stranaka i organizacija civilnog društva.

On je istakao da je sloboda izražavanja pravo lice demokratije i da treba omogućiti da nove generacije budu odgajane na prihvatanju različitih poimanja.

Šejh El-Azhara je također istaknuo važnost umjetničke slobode, za koju je rekao da također omogućuje konstruktivnu kritiku društva, sve dok uzima u obzir etičke vrijednosti i vjersku osjetljivost, te je dodao da sloboda naučnih istraživanja je ključna za razvoj, i da Kur’an poručuje da pojedinac treba razmišljati o tome, da treba premjeravati i istraživati univerzum.

On je insistirao da naučne insititucije moraju biti dostupne za naučna istražavanja, i pozvao muslianski i arapski svijet da se vrati u utrku za znanjem i da poboljša svoja akademska istraživanja, kao i da se okonča zapadna monopolizacija naučne izvrsnosti.

Viši savjetnik rektora El Azhara Hasan El-Šafei je izjavio kako se tri mjeseca radilo na pripremi dokumenta i da su u njegovoj izradi učestvovali muslimanski i kršćanski učenjaci i mislioci. On je dodao da se Crkva ne protivi dokumentu.

 

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *