IslamBosna.ba- Brigade Izuddin el-Kassam, vojno krilo islamskog pokreta otpora Hamas potvrdilo je da je tuniški inženjer zrakoplovstva, koga su, po svemu sudeći, likvidirali agenti izraelskog Mosada, “jedan od vođa ovog pokreta koji je nadgledao izgradnju el-Kassamovih bespilotnih letjelica el-Ebabil, koje su korištene u operaciji el-asf el-me’kul 2014. godine” u izraelskoj agresiji na pojas Gazze.

U petak ujutru Tunisom je prostrujila vijest o ubistvu inženjera zrakoplovstva Muhammeda el-Zevarija, koji je ubijen u svom automobilu, kada je na njega ispaljeno preko 20 metaka, od čega je osam završilo u njegovom tijelu samo četiri dana nakon povratka iz Turske.

U zvaničnom saopćenju Brigada el-Kassam navodi se da je “šehid heroj ez-Zevari pristupio palestinskom pokretu otpora i Brigadama el-Kassam prije deset godina. U saopćenju se još navodi: “Sa ponosom i čašću izražavamo saučešće sinovima arapskog i islamskog ummeta, svim slobodnim ljudima, pripadnicima otpora, mudžahidima zbog smrti heroja šehida ez-Zevarija.”

U saopćenju se ističe i to da cionistički okupator ne treba smatrati da je ez-Zevarijeva krv prolivena uzaludno, navodeći da je “kukavičko ubistvo ez-Zevarija alarm da cionistički okupator, njegovi sluge i saradnici slobodno rade u zemljama regiona” istakavši da “je došlo vrijeme da se ta kukavička i izdajnička ruka zaustavi.”

Izvor iz Brigada el-Kassam je za katarsku TV stanicu el-Džezira izjavio da je ez-Zevari bio član Brigada i da je bio zadužen za projektovanje el-Kassamovih bespilotnih letjelica.

IslamBosna.ba