IslamBosna.ba- Hammasov glasnogovornik Sami ebu Zuhri govoreći na konferenciji za štampu koja je emitovana uživo preko satelitskog kanala el-Kuds je kazao sljedeće: „Međunarodna zavjera neće slomiti volju palestinskog naroda. Otpor će nastaviti da štiti naš narod. Ban Ki-moon dijeli odgovornost za krv djece Refaha, jer je on povjerovao izraelskoj priči“.

Brigade Izzudin el-Kassam izdale su saopćenje u kojem navode da ‘nastavak masakra znači da će sad svaki grad u Izraelu postati naša meta’. U saopćenju iz el-Kassama preuzimaju odgovornost za 25 raketa koje su ispaljene na mjesta širom Izraela, uključujući Tel Avivi i Bir Šibu.
“Otpor još uvijek ima opremu i sposobnost da potisne neprijatelja kako bi odgovorio zahtjevima našeg naroda za pravdom.”

U međuvremenu generalni sekretar UN-a, Ban Ki-moon se oglasio povodom jutrošnjeg napada u blizni UNRWA škole kada je ubijeno deset osoba.

On je kazao da bombardovanje škole u Refahu predstavlja “novo kršenje međunarodnog humanitarnog prava”.

“To je skandal sa moralne tačke gledišta i kriminalni čin. Ovo ludilo mora da prestane”, dodao je Ban.

On zahtjeva da se odgovorni za ono što je nazvao’ velikim kršenjem međunarodnog humanitarnog prava’ suoče sa odgovornošću izbjegavajući da imenuje krivca- Izrael.

UNRWA je navela  da su žrtve posljedice izraelskog napada za koji su reporteri naveli da je izveden bespilotnom letjelicom.

Oko 2.700 osoba pronašlo je utočište u školi a Robert Turner iz UNRWA kaže da je Izrael upozoren na lokaciju škole u Refahu ukupno 33 puta sat vremena prije napada.

UNRWA trenutno vodi 90 skloništa u Gazzi gdje je smješteno 260. 000 osoba.

Chris Gunnes, glasnogovornik UNRWA kaže da im je potrebna hrana i voda, deke, madraci, a da je u izraelskim napadima ubijeno devet članova UNRWA.

Iz Gazze navode da je uništeno 138 škola od čega je 89 škola koje pripadaju UNRWA.

Izraelska vojska povukla se iz većeg dijela Pojasa Gazze međutim bombardovanje je nastavljeno bez pauze.

Ibrahim Bereka čija kuća se nalazi u Han Junisu pogođena je u petak, a on je umro prije nekoliko minuta zajedno sa Rami ebu Dikka.

Napad u blizini džamije el-Faruk u Zejtunu ubio je jednu osobu.

Dopisnik El-Džezire je razgovarao sa članom civilne zaštite u Gazzi. Oni su pronašli šest tijela ispod ruševina u Huzzi koja se nalazi u blizini Han Junisa.

On kaže da tim ne može izvući tijela onih koji su ubijeni još prije sedmicu dana.

„Makar nam dopustite da pokupimo tijela ubijenih“, kaže on.

Raketna paljba prema Izraelu je također nastavljena a jedna osoba je prema izraelskim medijima povrijeđena kada je raketa pala u  Ša’ar Hanegevu. Izraelske bolnice navode da je više od 1.000 vojnika ranjeno tokom kopnene ofanzive na Pojas Gazze.

IslamBosna.ba