O stanju i položaju Bošnjaka u Konjicu, Jablanici, Čapljini, Prozoru, Stocu i Mostaru govorili su predstavnici bošnjačkog naroda i iznijeli frapantne podatke i činjenice.

Stražnji ulaz

Zastupnik u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona Nerin Dizdar kazao je da proces povratka Bošnjaka u Stolac, koji su u ovoj najjužnijoj bh. čaršiji predstavljali većinu, teče mučno i sporo.

– Bošnjačka djeca u stolačkim školama ulaze na stražnji ulaz, dok hrvatska imaju privilegiju ulaziti na glavni i školuju se po planu i programu Republike Hrvatske, u okviru kojeg uče da im je Zagreb glavni grad, a Franjo Tuđman prvi predsjednik – kazao je Dizdar.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara Faruk Ćupina ukazao je na činjenicu da Statut Mostara nije integrirao grad, naglasivši da između njegovog zapadnog i istočnog dijela postoji nevidljivi bedem koji se ogleda u paralelnim javnim preduzećima i institucijama.

Zastrašujuće činjenično stanje o položaju Bošnjaka u Hercegovini iznio je muftija mostarski hadži Seid ef. Smajkić, koji je kazao da više nisu problem gradovi u istočnoj Hercegovini, odnosno Trebinje, Bileća, Nevesinje i Gacko, u kojima je izvršeno sistematsko etničko čišćenje.

Opasna zamka

– Nažalost, o tim gradovima više se ne priča. Ali, zato je sada u Stocu i Čapljini evidentna redukcija naše prisutnosti. Tu je nacionalna, bošnjačka, ekonomska i svaka druga moć svedena na minimum. I sada je Mostar na udaru. Ili treba postati kao Bileća ili ćemo, kao u Stocu, predstavljati masu koja neće imati nikakav faktor odlučivanja. Znamo s kakvim apetitom naši susjedi žele osvojiti ono što nisu u ratu. Ako se to desi s Mostarom, onda ni Jablanica i Konjic neće ostati zdrave jedinice – istakao je ef. Smajkić.

On je kazao kako vjeruje da je odluka Ustavnog suda za Mostar zamka i namještaljka, iako nije, kako je naveo, lijepo da to kaže čovjek koji voli svoju državu. Istakao je da tu odluku na neki način treba preispitati.

– Cilj je poniziti Bošnjake da stalno kleče, da se povinuju nekakvim ultimatumima, a ja sam svjedok toga. Bošnjaci ne smiju dozvoliti da Mostar, grad vakuf koji je pronio ime bošnjačke civilizacije u svijet, postane dobro onih koji to ne znaju cijeniti ili koji to na svaki način žele potcijeniti – poručio je muftija mostarski.

 

(Dnevni Avaz)

Leave a Reply

*

captcha *