IslamBosna.ba- Svjetska unija islamske uleme je prije nekoliko sedmica održala svoju generalnu skupštinu u Istanbulu. Ono što je bilo zanimljivo primijetiti jeste odsustvo nekih ličnosti koje su bile među osnivačima ove Unije, prije svega mislimo na šejha Abdullaha b. Biju, bivšeg zamjenika Predsjednika Unije, kao i člana Evropskog vijeća za fetve i istraživanja.

Naime, prije nešto više od mjesec dana u Ebu Dabiju, UAE, 19. jula, a na inicijativu predsjednika Emirata, formirano je novo udruženje koje ima za cilj biti rival Svjetskoj uniji islamske uleme. Radi se o Vijeću muslimanskih mudraca (Medžlisu el-hukama’ el-muslimin) koje će, navode njegovi osnivači „biti najveće i najznačajnije vjersko udruženje koje će okupljati najveći broj islamskih učenjaka koji slijede središnji put u islamu.“

Ovo Vijeće je za predsjednika izabralo mauritanskog učenjaka, već spomenutog, Abdullaha b. Biju, a za počasnog predsjednika imenovan je šejhu-l-Azhar Ahmed Tajib. Prema riječima osnivača ove organizacije „osnivanje ovog Vijeća uslijedilo je nakon što je Svjetska unija islamske uleme kojom predsjedava dr. Karadavi nastojala širiti smutnju i nered među muslimanskim zemljama, miješala se u unutarnje stvari država i podsticala narod protiv sistema, a uz to podržala i terorističku organizaciju Muslimansku braću.“

Ovo Vijeće osnovano je na osnovu preporuka skupa „Podrška miru u mislimanskim društvima“ koji je iste godine održan, ali par mjeseci ranije, u martu, u Ebu Dabiju, opet pod pokroviteljstvom vlasti UAE gdje je učešće uzelo oko 250 islamskih učenjaka a mnogi od njih su bivši članovi Svjetske unije islamske uleme. Na tom skupu donijeta je odluka da se osnuje ovo Vijeće muslimanskih mudraca, koja je i sprovedena 19. jula.

Na skupu u Ebu Dabiju među brojnom režimskom ulemom koja se tu pojavila i osnovala Vijeće muslimanskih mudraca, našao se i bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić. Pored njega u prvom redu su sjedili (kao što se na fotografijama da vidjeti) i Abdullah b. Bije, zatim Ahmed Tajib, šejhu-l-Azhar, Ševki Allam, egipatski muftija. Za razliku od ovog skupa, dr. Cerić koji je ranije bio član Svjetske unije islamske uleme nije se pojavio na skupu u Istanbulu. Izgleda da je na sceni borba oko preuzimanja primata nad „središnjim putem“ između Svjetske unije islamske uleme i sad već es-Sisijevog i emiratskog Vijeća muslimanskih mudraca. Da li simbolično ili ne, jedni su svoju skupštinu organizirali u Istanbulu, a drugi u Ebu Dabiju, jedni se oslanjaju na Katar i Tursku, a drugi na Egipat i UAE istakavši još jednom polaritet između Turske i Katara s jedne strane, žestokih protivnika politike UAE i Egipta i UAE, s druge strane.

Inače, trenutni predsjednik Vijeća muslimanskih mudraca, Abdullah b. Bije je bio žestoki protivnik arapskih revolucija i tzv. Arapskog proljeća, govoreći da se na takav način „ne može u Džennet.“ Zbog tih stavova i suprotnosti sa zvaničnim stavom Svjetske unije islamske uleme, on je i podnio ostavku na mjestu zamjenika predsjednik Unije.

Zaljevske zemlje su postale najstabilnije i nautjecajnije sile arapskog svijeta, uz pad egipatske uloge, širenje nemira i haosa u Siriji i Iraku kao i Alžirskog povlačenja nakon ‘crne decenije’. Zbog političke stabilnosti i povećanja prihoda od nafte, zemlje Zaljeva su akumulirale bogatstvo koje je ojačalo njihov politički, ekonomski i medijski utjecaj u regiji. Međutim postoji i veliko rivalstvo između zemalja Zaljeva koje je dovelo i do formiranja jednog ovakvog udruživanja.

Doha, Katar,  ima bitnu regionalnu ulogu podržavajući pokrete za promjene u arapskom svijetu, posebno onog koji se tiče političkih islamskih pokreta. U međuvremenu, Abu Dabi se također pojavio kao ključni igrač ali nasuprot Dohe on se protivi političkim islamskim pokretima. Doha podržava Muslimansku braću u Egiptu, Libiji i Tunisu, Abu Dabi je protiv njih.  Iako  Katar podržava selefije i Muslimansku braću, Abu Dabi je izabrao da podrži struju tzv. tradicionalnog sunitskog islama kojeg teorijski i historijski zastupa El-Azhar, koji inače poziva učenjake da se ne direktno ne bave politikom. Mada je njihova uloga u trenutnom političkom establišmentu Egipta neosporna i jako vidljiva.

Doha je sjedište Svjetske unije islamske uleme na čelu sa šejhom Jusufom el-Karadavijem, dok je sada Abu Dabi sjedište ‘staraca’ na čelu sa b.Bijom. Nije tajna da su stavovi u vezi tzv. Arapskog proljeća kao i njihove fluktuacije utjecali na međusobne ostavke, šejha Karadavija na mjesto u Savjetu visoke uleme el-Azhara i b. Bije u Svjetskoj uniji islamske uleme. Dok je Svjetska unija islamske uleme podržala arapske revolucije i demokratske procedure, uključujući i izbore, ‘mudraci’ su izgleda mnogo oprezniji prema njima.  Ono što je očito iz imena koja se nalaze u novom udruženju jeste da su isključeni selefijski učenjaci, lagano su marginalizirani.

S obzirom da je vjera ključni faktor u borbi za utjecaj u regiji, vjera je postala arena za sukobe između ova dva glavna grada.

Još jedno pitanje koje se može izvući iz ovoga jeste i institucija evropskog muftije o kojoj se toliko priča. Obzirom da Abdullah b. Bije živi u Francuskoj, raniji je član Evropskog vijeća za fetve i istraživanja, a također i dr. Cerić, kao član ovog Vijeća živi na području Evrope, da li će Emirati finansirati i formiranje Evropskog muftijstva? Ostaje nam da vidimo!

Jedna od bitnih činjenica jeste da je formiranje ovog Vijeća prošlo nezapaženo na našim područjima vjerovatno zbog predstojećih izbora a nijedan od naših učenjaka se nije oglasio odobravajući ili osporavajući isto, kao i da se nije podnio izvještaj javnosti, kao što se to do sada i činilo, o putovanjima i učešću na konferencijama. Vjerovatno da još nije vrijeme kada se  jednim ovakvim skupom treba hvaliti!

IslamBosna.ba