Uprskos velikoj gotovini u rukama istraživanje je pokazalo da Saudijke se ipak osjećaju obespravljenje zbog političkih i društvenih ograničenja.

Od ukupnog broja stanovnika u Saudijskoj Arabiji žene čine 45 odsto, a 65 odsto od 79 odsto pismenih žena je zaposleno, međutim 78.3 odsto od visokoobrazovanih žena ne radi.

Četvrtina bliskoistočnog bogastva je u njihovim rukama a one su još uvijek nezadovoljne i osjećaju se neravnopravnim. U istraživanju novina Asharq Alawsat ističe se da nepostoji dobar finansijski savjet, koji bi pomogao finansijskim složenostima i potrebama bliskoistočne žene. Potrebe žena se razlikuju od njihovih muških kolega, stoji u istraživanju.

Žene Bliskog Istoka posjeduju oko 22 odsto regionalnog bogastva što je u 2009. godini iznosilo pola biliona, ipak manje od 27 odsto, odnosno 20 triliona dolara ukupnog bogastva žena u svijetu. Bogastvo u ciframa bliskoistočnih žena je približno bogastvu žena Evrope.

Boston Consulting izvještava da bogatstvo bliskoistočnih ženase nije odjednom povećalo već se postupno povećavalo, i to eksponencijalno je poraslo na početku finansijske krize.

Istraživanje Boston Consultinga anketiralo je 500 žena i intervjuirali 70 žena specijalista u bankarstvu. Istraživanje predviđa da će bogastvo žena porasti za 8 odsto počevši od kraja 2014. godine.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *