IslamBosna.ba- Zamjenik predsjednika Svjetske unije islamske uleme dr. Ahmed er-Rejsuni je u razgovoru za al-Jazeeru kazao da propis pokornosti vladaru ne znači pokornost i u dobru i u zlu.

Er-Rejsuni je odbacio opsadu i izolaciju Katara nazvavši je “nasiljem i neprijateljstvom koje se treba osuditi i odbaciti.”

On je dodao: “Više puta sam ponovio da islamski učenjak kada izgubi svoju neovisnost on je kao mrtav.” Er-Rejsuni navodi da je veliki broj vjerskih institucija u islamskom svijetu postao poput privatnih kompanija kraljeva i vladara, koji njima upravljaju i rukovode. Prema riječima šejha er-Rejsunija, islamska ulema se danas dijeli u dvije grupe, u one zvanične i one nezavisne, ovi zvanični se ponašaju poput svojih država i zauzimaju stav kakav zauzimaju njihove države. Postali su vjerski glasnogovornici svojih režima, vladara i predsjednika.

Er-Rejsuni ističe da je osnova na kojoj zvanična ulema donosi fetvu šerijatski propis o obavezi pokornosti vladaru, ali, dodaje, da taj propis ne znači pokornost vladaru i u dobru i u zlu. Hadis Allahovog Poslanika, s.a.v.s., je jasan: “Nema pokornosti stvorenju u nepokornosti Stvoritelju.” Alim mora reći riječi istine i posvjedočiti istinu drugima. Onaj ko prešućuje istinu je poput šejtana koji šuti, od njega je gori samo onaj šejtan koji govori laži i poziva lažima. Opsada Katara je u potpunosti djelo nasilja i u tome nema niti jedan atom istine. Onaj ko to prešuti, taj je iznevjerio emanet, izuzev onih koji su prisiljeni i koji nemaju snage suprotstaviti se tome. Ovo može biti opravdanje onome ko šuti, ali ne može biti opravdanje onome ko podržava neistinu i nasilje.

Govoreći o podršci el-Azhara izolaciji Katara, er-Rejsinu je naglasio da je “el-Azhar oteta i okupirana institucija i oslobodit će se tek onda kada se egipatski narod oslobodi tirana.”

Intelektualni terorizam

Pokušaji prisiljavanja alima i muslimanskih vođa da podrže arapski bojkot Katara je ‘inelektualni terorizam’, kazao je er-Rejsuni.

“Jadno je i žalosno da su pojedine muslimanske zemlje došle do ove tačke ograničavanja slobode i suzbijanja glasova”, kazao je tokom intervjua za Al-Jazeeru.

On je dodao da ‘u muslimanskim zemljama, posebno u Saudijskoj Arabiji, postoji veliki broj alima koji su kidnapovani i prisilno nestali ili mučeni i zlostavljani što nas podsjeća na inkviziciju’ koju su proživljavali muslimani Andaluzije.

Er-Rejsuni je upozorio da će ekstremizam i gušenje sloboda dovesti do građanskih nemira.

IslamBosna.ba