IslamBosna.ba- Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan kazao je u subotu da će Ankara zamrznuti imovinu američkih ministara pravde i unutrašnjih poslova u Turskoj.

“Koraci koje su preduzele Sjedinjene Države u vezi svećenika Brunsona ne priliče strateškom partneru i održavaju nepoštovanje prema Turskoj”, kazao je Erdoan.

Sjedinjene Američke Države su u srijedu uvele sankcije ministru unutrašnjih poslova Turske, Sulejmanu Sojlu i ministru pravde Abdulhamitu Gulu zbog ne puštanja na slobodu američkog svećenika Andrew Craig Brunosona koji se suočava sa optužbama za terorizam u Turskoj.

Ministarstvo finansija SAD saopćilo je da su ministar pravde Abdulhamit Gul i ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu obuhvaćeni sankcijama jer su najodgovorniji u vladi za ozbiljna kršenja ljudskih prava u Turskoj.

“Odluka o zamrzavanju imovine turskog ministra pravde i ministra unutrašnjih poslova u SAD-u je nelogična. Turska će također zamrznuti svu imovinu američkih ministara pravde i unutrašnjih poslova, ako ih imaju. Turska se ne može ovakvim postupcima disciplinovati”, kazao je Erdoan.

Turski predsjednik je također pozvao američkog predsjednika Donalda Trumpa da ‘prestane igrati ovu igru’.

On je kritikovao izvještaje o povezivanju Brunsonovog slučaja sa Mehmetom Hakan Atillom, zamjenikom generalnog direktora Halkbanke koji je osuđen na 32 mjeseca zatvora u SAD-u zbog izbjegavanja nametanja sakncija Iranu.

“Učinilii smo što država zakona zahtjeva u Brunsonovom slučaju. Halkbanka ne bi trebala platiti cijenu zbog toga. Nemojte nam vraćati tako što ćete uhapsiti zamjenika generalnog direktora Halkbanke, koji je šest puta išao u SAD i vraćao se”, kazao je Erdoan.

IslamBosna.ba