IslamBosna.ba- Turska neće zatvoriti svoju vojnu bazu u Kataru, kazao je turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan u srijedu francuskim medijima.

Zatvaranje baze će se dogoditi pod jednim uslovom, kazao je Erdoan televiziji France24.

“Osim ukoliko to Katar ne bude želio, mi to nećemo učiniti”, kazao je Erdoan.

Sporazum o odbrani iz 2014. godine između Ankare i Dohe zahtjeva od Turske osnivanje baze u kataru, na zahtjev vlade Katara.

Erdoan je kazao da su isti uslovi predstavljeni Saudijskoj Arabiji da Turska izgradi bazu u Kraljevini, a

Rijad je kazao da im je potrebno vrijeme da razmisle.

Turska baza u Kataru je izgrađena, ali Saudijska Arabija sada želi da je se riješi.

“Ukoliko nam Katar uputi takav zahtjev, naravno da više nećemo ostati u mjestu gdje nismo dobrodošli”, kazao je Erdoan. “Katar ne želi nešto tako, i mi to nećemo ni uraditi, nikada to nećemo uraditi”.

“Zašto istu stvar ne traže za CENTCOM? Jer Amerikanci imaju tamo bazu, Francuzi imaju tamo bazu”, kazao je Erdoan za američku komandu odgovornu za Bliski istok, sjevernu Afriku i centralnu Aziju. “Ostajemo vjerni našem dogovoru sa Katarom sve do samog kraja”.

Turska ne želi da se situacija s Katarom proširi u regionalnu krizu u Zaljevu i zatražila je od Saudijske Arabije, kao najjače zemlje u regionu, da ne dozvoli da situacija preraste u još veću krizu.

Lista zahtjeva Saudijske Arabije i njenih saveznika, koji uključuju zatvaranje turske baze u Kataru, za obnavljanje diplomatskih odnosa sa Katarom je nerealna za suverenitet države, kazao je Erdoan.

“Kada se radi o ovoj listi od 13 zahtjeva: to su sankcije koje jednu državu dovode u situaciju da više nije država-Katar je država i nisu prihvatljivi ni pod kojim okolnosti jer dovode u pitanju državnu funkciju Katara”, kazao je Erdoan.

Naglasio je kako takva lista zahtjeva nije prihvatljiva za jednu državu.

Erdoan je kazao kako nije izgubio nadu za rješenje krize, ali Zapad i Turska ne podržavaju stav zemalja Zaljeva, i da on zna da se Katar bori protiv terorizma i da niko ne smije biti zaveden ili imati pogrešan utisak o tom pitanju.

“Nemoguće je Katar posmatrati kao terorističku državu jer, za ovih 15 godina, koliko sam proveo kao premijer i predsjednik, Katar smo doživljavali kao zemlju koja se uvijek borila protiv terorizma. Neka nam niko ne pokušava nametnuti laži i obmane. Francuska također na taj način doživljava Katar i ne prihvata tvrdnju da Katar podržava terorizam”, rekao je Erdoan.

Na kraju je istakao kako vjeruje će biti pronađeno određeno rješenje za krizu u Zaljevu.

IslamBosna.ba