IslamBosna.ba- IDIŠ je ‘bodež zaboden u grudi muslimana’, kazao je turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan u utorak nakon niza bombaških napada u Saudijskoj Arabiji za koje su odgovorne ekstremističke grupe.
Govoreći na skupu u Istanbulu organizovanom povodom Bajrama, Erdoan je naglasio da se cijena plaća muslimanskom krvlju u  ekstremnim napadima grupa poput IDIŠ-a i PKK.
“Ova organizacija pod nazivom IDIŠ je bodež zaboden u grudi muslimana”, kazao je on. “Ko god podržava ove organizacije kroz sektaški fanatizam ili iz bilo kojeg drugog motiva postaje njihov saučesnik u grijehu”.

U ponedjeljak, bombaši samoubice su izveli terorističke napade u Medini, Katifu i Džiddi. U Medini četiri osobe su ubijene u blizini Poslanikove, s.a.v.s., džamije.
Dan ranije više od 200 osoba je ubijeno u bombaškom napadu u šitskoj četvrti Bagdada a prošle sedmice 45 osoba je ubijeno kada su tri napadača napala aerodrom Ataturk u Istanbulu.
Erdoan je također obećao da će nastaviti sa planom odobravanja državljanstva sirijskim izbjeglicama. On je prvi put pomenuo prijedlog 2. jula kada je dočekan sa protestima na društvenim medijima.
“Među njima ima i kvalifikovanih osoba, ljudi koji imaju karijere”, kazao je on. “Ukoliko ih mi ne primio, da li trebaju onda otići u Englesku, Kanadu ili neko drugo mjesto?…Trenutno se u našoj zemlji nalazi 2,7 miliona izbjeglica. Mi ćemo, ako Bog da, zajedničkim naporima Vlade toj ožalošćenoj i potlačenoj braći ponuditi državljanstvo”, rekao je Erdoan dodajući da diskriminaciji nema mjesta u Turskoj.

“Rasizam. Da li u našoj vjeri postoji takvo shvatanje? Ne postoji. Niti Arap ima prednost nad nearapom, niti nearap ima prednost nad Arapom. Superiornost je u stepenu bogobojaznosti”, kazao je Erdoan.

Predsjednik Turske je naveo primjer Mešketian Turaka koji su pobjegli od sukoba u istočnoj Ukrajini da bi se nastanili u istočnoj Turskoj pokrajini Erzidžan.

IslamBosna.ba