IslamBosna.ba– Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan je izjavio u nedjelju, 12. aprila, da je Islamska država Iraka i Šema (IDIŠ), teroristička organizacija koja je donijela više razaranja islamu i muslimanima od njegovih neprijatelja.

Obraćajući se u Istanbulu u programu organizovanom u čast rođenja poslanika Muhammeda, s.a.v.s.,  Erdoan je kazao: „Ovakve vrste organizacija ne služe ni za kakvu pozitivnu svrhu, one  nanose muslimanima veliku patnju i stvaraju pogrešnu percepciju islama.”

Erdoan je izjavio da je islam vjera mira i potiče ljubav prema Allahovim stvorenjima radi Stvoritelja i obeshrabruje neprijateljstvo zasnovano na razlikama, prenosi Yeni Šafek. On je objasnio da ni poslanik Muhammed, s.a.v.s., a ni muslimani nisu nikada koristili silu što je vidljivo iz činjenice da nijedno društvo nije prisiljeno da primi islam.

„Trenutna slika, gdje muslimani proljevaju krv jedni drugih zbog sektaštva je daleko od suštine islama“, rekao je on.

Turski predsjednik je osudio one koji su sektaštvo uzeli kao vjeru i kazao da je sektaštvo destruktivan i štetan koncept.

„Mi nemamo sunitsku ili šiitsku vjeru.  Mi imao samo jednu vjeru a to je islam“, istaknuo je Erdoan, dodajući da ne priznavanje toga vodi jedino boli i patnji.

„Sektaštvo trenutno razbija na komade islamski svijet i muslimanske zajednice“, kazao je on  misleći na trenutne krize u Iraku, Siriji i Jemenu, gdje muslimani ubijaju jedni druge isključivo an temelju sektaških razlika.

Erdoan je pozvao muslimane na ostave sektaške sukobe, dodaje Yeni Šafek te  da rade na jedinstvu muslimanskog ummeta. On je kazao da su muslimani prolazili kroz veliko iskušenje koje će uskoro biti završeno.

„U ovoj situaciji mi se trebamo čvrsto držati Allahovog užeta. Moramo raditi i boriti se više za jedinstvo, zajedništvo i bratstvo ummeta bez odstupanja od Poslanikovog sunneta. Trebamo nastaviti ovu misiju razumijevanjem moralnosti suživota, te da ga sami doživimo i objasnimo drugim. Ja čvrsto vjerujem da sve dok ne izgubimo naš cilj, spas ummeta je blizu, kao što je u Kur’anu rečeno da kada padnemo u nevolje, Allahova pomoć je blizu“, rekao je Erdoan.

IslamBosna.ba