IslamBosna.ba- Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan istakao je da ga je irački premijer Hajdar el-Ibadi lično uvrijedio, poručivši mu: “Ti nisi moj nivo i ti nisi na mom stepenu. Tvoje izjave u Iraku za nas nemaju nikakvog značaja. Mi ćemo raditi ono što hoćemo, a ti to trebaš znati i trebaš znati gdje je tvoje mjesto.”

Erdoan je dodao: “On lično je u vrijeme dok je gospodin Ahmed Davutoglu bio premijer, od mene zatražio da formiramo vojnu bazu u Iraku. Sve to je snimljeno i dokumentovano i bit će objavljeno danas ili sutra. Nakon toga on meni kaže ‘Povucite se odavde.’ Turska vojska nije pala na taj nivo da joj ti komanduješ. Nastavit ćemo i dalje sve ono što je nužno, kao što smo i činili.”

Turski predsjednik je istakao da “na primjer u Afganistanu dolaze vojske zemalja koje su hiljadama kilometara udaljene sa tvrdnjom da štite svoje interese i bore se protiv prijetnji, a uskrćuje se pravo Turskoj, koja sa Sirijom dijeli 911 km granice, i sa Irakom 350 km granice da to isto učini.”

On je, također, podvukao da je na direktan i indirektan način u operacijama u Iraku i Siriji učestvovalo 63 zemlje, i da oni, kojima sada smeta tursko učešće, nisu niti jedne riječi izustili na sve to.

Turski predsjednik danas se obratio na Evroazijskom islamskom vijeću, na kojem prisustvuju vjerski predstavnici 33 zemlje, a koje će se održati u Istanbulu od 11. do 14. oktobra.

IslamBosna.ba