IslamBosna.ba-Aktuelni premijer Turske i kandidat vladajuće AKP za predsjednika, Redžep Tajip Erdoan kazao je: “Kada jedan narod zaboravi svoju vjeru, njime zavladaju drugi narodi. Svaka civilizacija koja zaboravi razloge svoga nastanka i napretka postaje rob neke druge civilizacije.”

Erdoan je ovo kazao večeras na iftaru kojeg je organizovalo udruženje svršenika islamskih medresa. On je u svome obraćanju također istakao da su vjerske škole, kada su se pojavile u Turskoj, bile svojevrstan vid otpora ustaljenom i preovlađujućem načinu življenja i nametnutoj ideologiji.

On je još dodao: “Medrese su uvijek bile u mome srcu i mojoj duši. Zbog toga sam se trudio i nastojao da svo četvoro djece iškolujem u njima i svi oni su završili ove škole.”

Premijer je podvukao da su oni koji su u prošlosti vladali Turskom željeli napraviti jaz između turskog naroda i njegovih korijena i vrijednosti, kazavši: “Željeli su da zaboravimo našu dušu i našu suštinu.” Oni su, istakao je premijer, u tome uspjeli do određene granice, jer je Turska iškolovala nekoliko generacija visokoobrazovanih kadrova i doktora nauka koji ne znaju čitati i protumačiti rukopise, koje su u nasljedstvo ostavili Osmanlije, a koji predstavljaju riznice kakve ne posjeduje niti jedna svjetska biblioteka.

IslamBosna.ba