IslamBosna.ba- Predsjednik Turske, Redžep Tajjip Erdoan osudio je u utorak američku administraciju što nije izručila vođu terorističke organizacije FETO, Fethulaha Gulena koji živi u samoezgilu u Pensilvaniji.
Govoreći na sastanku visoke razine sa međunarodnim istražiteljima: “Kakvi smo mi to partneri ako tražite dokumenta kada tražimo izručenje teroriste?”, zapitao je Erdoan američku administraciju koja traži dokaze da bi izručila Gulena.
Sugerirajući da je neuspjeli pokušaj vojnog udara od 15. jula imao međunarodne veze, predsjednik Turske je kazao: “Pokušaj vojnog udara ima domaće aktere, ali scenarij je napisan u inostranstvu”.
Erdoan je također kritikovao njemačku kancelarku Angelu Merkel zbog toga što nije poduzela potrebne korake u borbi protiv FETO-a i drugih terorističkih grupa.
“Dao sam 4.000 dokumenata kancelarki u vezi terorističkih organizacija, a odgovora od nje nema”, kazao je on.

Osvrćući se na njemačku zabranu obraćanja putem video konferencije na prodemokratskom skupu u Kelnu, on je kazao da je sudski proces protiv njega bio jako brz, ali ne i protiv terorista.

“Sudije su radile jako brzo i za dva sata su zabranile moj video poziv”, kazao je Erdoan napominjući da njemačke sudije nisu finalizirale brojna suđenja protiv pripadnika terorističke mreže iz Turske koji žive u Njemačkoj.

Erdoan je dodao da zapadni saveznici nisu iskazali podršku Turskoj nakon pokušaja vojnog udara držeći stranu zavjerenika.

On je kazao da je turski narod osujetio pokušaj vojnog udara i čvrsto stao protiv hunte pokazavši podršku demokratiji na historijskoj razini, Ankara nije imala takvu potrebnu podršku od svojih prijatelja.
“Nismo mogli dobiti potrebnu podršku od naših prijatelja nakon pokušaja vojnog udara. Da bi ovo razumjeli, možemo pogledati njihove izjave prije i nakon pokušaja vojnog udara od 15. jula”.

“Nažalost, Zapad podržava terorizam i stao je uz stranu zavjerenika vojnog udara”, kazao je on.
Teroristička organizacija FETO bi opet pokušala da preuzme vojsku da nisu preduzeti koraci rekonstruiranja oružanih snaga, kazao je Erdoan.
“Mi nećemo imati milosti za organizatore ovog vojnog udara”, dodao je on.
“Pitam, da li Zapad ovdje podržava terorizam ili ne podržava? Je li je Zapad uz demokratiju ili je uz vojne udare i terorizam? Nažalost, Zapad pruža podršku terorizmu i stoji uz vojne udare. Njih duša ne boli kao nas, a nas duša boli”, rekao je Erdoan.
Kritikujući američku administraciju što je pružila utočište vođi FETO-a, Fethullahu Gulen, Erdoan je kazao: “Glavi finansijski izvori Gulenista su škole koje djeluju u SAD-u”.

Erdoan je kazao kako vjeruje da će uskoro turski saveznici razumjeti da je Ankara bila u pravu u svom stavu prema zavjerenicima vojnog udara.
Uprkos informacijama Turska je sigurna zemlja
Erdoan je kazao kako je Turska sigurna zemlja uprkos međunarodnoj kampanji i dezinformacijama.
Sve ekonomske institucije rade kao i obično, dodao je on. Konstrukcije svih mega projekata poput trećeg mosta na Bosforskom tjesnacu, projekta trećeg aerodroma i tunela Euroazija, napreduju normalnim tempom.
On je kazao da niko od međunarodnih investitora koji je investirao u Tursku u posljednjih 13 godina nije doživio gubitak, obećavajući da će turska vlada raditi u korist investitora.

Razlike u stavovima nisu prepreka za privrednu saradnju, kazao je Erdoan.
Turski predsjednik je ponovio da vanredno stanje nije protiv naroda i ekonomije Turske, već akcija koja je jedino usmjerena protiv zavjerenika vojnog udara.
“Ovaj korak je poduzet kako bi se ubrzao pravni postupak protiv terorista vojnog udara”, dodao je Erdoan.
“Iako smo se suočili sa pokušajem vojnog udara, stav Turske u vanrednom stanju je puno blaži od evropskih zemalja”.
On se također zahvalio turskim investitorima i privrednicima što nisu povjerovali u međunarodnu igru.
Erdoan se također dotaknuo svoje nadolazeće posjete Rusiji, gdje se očekuje da će potpisati niz ekonomskih i poslovnih sporazuma.

“Turska je veoma osjetljiva na ekonomske veze sa Rusijom, iako druga strana djeluje na jako uznemirujući način”, istaknuo je Erdoan.

Turski predsjednik je također kazao da će Turski telekomunikacijski regulator (TIB) biti zatvoren nakon pokušaja vojnog udara. TIB je postavio i provodio politike koje domene, internet stranice je dozvoljeno blokirati u Turskoj.
U razdoblju nakon neuspjelog vojnog udara, turska vlada je preuzela niz mjera, kao što je otpuštanje više od 60.000 zaposlenih u državnim službama, zatvaranje vojnih škola, izmještanje vojnih baza iz Istanbula i Ankare, i zatvaranje na stotine vojnih lica, uključujući i generale.
Erdoan je kazao da Turska ima dovoljno kvalificiranih snaga za pokretanje državnih instituta, dodajući da više od tri miliona zaposlenika radi u vladinim uredima i institutima.

IslamBosna.ba