IslamBosna.ba– Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan je kazao da se snage PYD-a nisu povukle istočno od rijeke Eufrata u sjevernoj Siriji uprkos tvrdnjama SAD-a da se grupa povlači.
Govoreći na konferenciji za novinare u petak Erdoan je kazao da izvještaji da se PYD povlači istočno od rijeke Eufrat nisu istina i dodao je da takav razvoj događaja prvo mora biti potvrđen od turskih obavještajnih službi, prenosi turski list Sabah.
Predsjednik Turske je također kazao da operacija čišćenja sjeverne Sirije od terorista se uspješno odvija i da je 400 kvadratnih kilometara očišćeno od terorista IDIŠ-a i YPG-a.
On je također kazao kako je Turska u više navrata predložila kao rješenje uspostavljanje ‘sigurne zone’ u Siriji, ali da ideja nije dobila podršku drugih svjetskih sila.
“Cilje operacije ‘Štit Eufrata’ je ukloniti prijetnju koju nameću terorističke grupe našoj granici. Ne možemo zatvarati oči na raketne napade iz pograničnih gradova u sjevernoj Siriji na tursku zemlju”, kazao je Erdoan
On je dodao da operacija Tueske u Džarablusu nije upad i da je provedena kako bi ponovo vratila lokalno arapsko stanovništvo u njihov grad.
U srijedu Pentagon je insistirao da sirijska podružnica PKK-a se povlači zapadno od rijeke Eufrat u sjevernoj Siriji.

Prema glasnogovorniku Pentagona, kapetanu Jeff Davisu povlačenje se odvija već tri dana ali lokalni izvještaji i pojedini turski zvaničnici kažu da PYD, i njegovo oružano krilo YPG, u i oko Manbidža i dalje drže pod svojom kontrolom sela zapadno od Eufrata.

PYD/PKK već odavno govori kako neće prelaziti rijeku prema istoku i da će područja preuzeta od terorističke grupe IDIŠ ostaviti lokalnom pretežno arapskom stanovništvu.

Ono čemu se Ankara protivi je pokušaj formiranja političkog entiteta i terorističke države na čelu sa PKK na sjeveru Sirije, zahvaljujući pogrešnim politikama i podrškom Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Asadovog režima.
PYD/PKK pokušava da kombinira svoj samoproglašeni Afrin kanton na sjeverozapadnom uglu Sirije sa Kobanijem i Džezirom na sjeveroistoku ali Turska i sirijske opozicione grupe koje se bore za jedinstvo Sirije pokušavaju da spriječe separatističke motivacije podružnica PKK.

IslamBosna.ba