IslamBosna.ba– Demonstracije širom Turske nastoje uništiti proces rješenja, izjavio je u subotu turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan.

“Proces rješenja nastoji stati u kraj terorizmu i zbog toga je meta”, kazao je Erdoan.

On je osudio nasilne demonstracije koje se održavaju u znak podrške zabranjenoj Kurdistanskoj radničkoj stranci/PKK, koja se bori protiv Islamske države Iraka i Levanta/ IDIŠ u sirijskom gradu Kobaniju, poznatom i kao Ajn el-Arab, koji se nalazi u blizini granice sa Turskom.

„Oni napadaju mir, stabilnost i bratstvo u Turskoj pod izgovorom Kobanija. Kakve veze ima Kobani sa Turskom?“, upitao držeći govor u svom rodnom gradu Rize na sjeveru Turske.

Okrivljujući pojedine provokativne miljee za izazivanje nasilnih demonstracija, Erdoan je također kazao: „Ne radi se samo o PKK ili političkom krilu te terorističke grupe. Assadov režim također stoji iza ovih događaja.Oni rade zajedno.“

Žestoko kritikujući međunarodne medijske grupe koje izvještaju da je ‘proces rješavanja završen“, Erdoan je dodao: „Pojedine međunarodne medijske grupe također stoje iza ovih događaja. Tu je također i Pennsylvania, koja nikada ne bi propustila priliku za izdaju Turske“.

Fethullah Gullen, islamski mislilac, bivši imam i vođa pokreta Hizmet, optužen je za navodno svrgavanje vlade. Njegov pokret po navodima ima pristalice unutar policije i pravosuđa.

Turska vlada okrivljuje Gulena za hapšenje nekoliko visoko-profiliranih osoba, uključujući i sinove trojice bivših ministara i nekoliko vodećih privrednika i to u operaciji koja je navodno bila dio zavjere za rušenje vlade. Oni su pušteni iz zatvora nakon što su optužbe odbaćene 17. i 25. decembra.

Demonstranti zahtijevaju tursku vojnu intervenciju u borbi za Kobani uz tvrdnje da turska vlada ne poduzima ništa da zaustavi napredovanje IDIŠ-a prema gradu.

„Zar nismo primili 200.000 kurdske braće kada su ovdje zatražili utočište? Turska je preuzela svih 200.000 i obezbijedila im utočište i hranu?“, upitao je Erdoan.

Turska je pokrenula nešto što je javno poznato kao ‘proces rješenja’ za prekid višedecenijskog sukoba sa PKK u kojem je izgubilo živote više od 40.000 osoba.

PKK se nalazi na listi terorističkih organizacija Turske , SAD-a i Evropske unije.

IslamBosna.ba