IslamBosna.ba- Turski sporazum o imigrantima s EU može propasti ukoliko EU ne ispoštuje svoj dio sporazuma o viznim olakšicama, kazao je turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan za francuske novine Le Monde.

“Dužnost je država članica EU da pokušaju i preispitaju svoje odnose sa Turskom. Mi smo na vratima Evrope sada već 53 godine. EU je isključivo odgovorna i kriva za ovu situaciju. Prema nijednoj zemlji se nikada nije ponašalo kao što se ponaša prema Turskoj. Kada sam učestvovao na prvom samitu Evrope, EU je imala samo 15 zemalja članica. EU je imala pristrasan stav prema otvaranju pregovora za članstvo Turske koji nikada nigdje nije vodio. To pokazuje očiti nedostatak iskrenosti”, rekao je Erdoan odgovarajući na pitanje novinara da li će doći do preoblikovanja odnosa sa zapadnim svijetom, bilo da se radi o EU, NATO ili SAD.

On je dodao da EU nije iskrena prema Turskoj.
“Trenutno se u Turskoj nalazi tri miliona izbjeglica, a jedina briga zemalja članica EU je da izbjeglice ne dođu na njihove teritorije. EU je predložila da prihvatimo readmisiju u zamjenu za liberalizaciju viznog režima za građane Turske. Sporazum o readmisiji i viznoj liberalizaciji je trebao stupiti istodobno 1. juna. Sada je august i liberalizacija viznog režima je još uvijek nije riješena. Ukoliko se naši zahtjevi ne ispune, ni readmisija neće biti moguća”.

U martu ove godine Turska je postigla sporazum sa EU u vezi imigrantske krize. Prema ovom sporazumu, Ankara se saglasila da će vratiti u Tursku sve ilegalne imigranate koji su u Grčku ušli iz te zemlje. Za uzvrat, EU će za svakog imigranta čiji povratak prihvati Turska, odobriti azil jednom sirijskom izbjeglici smještenom na turskoj teritoriji.

Turska zauzvrat dobija značajne političke povlastice – ubrzanje pregovora za ulazak u EU, bezvizni režim koji je trebao početi u julu ove godine i finansijsku pomoć od tri milijarde eura za smještaj izbjeglica.

Kritikujući odgovor Vašingtona i evropskih lidera u vezi pokušaja vojnog udara u Turskoj, Erdoan je kazao da je Zapad napustio turski narod.
“Tokom pokušaja vojnog udara, nekoliko lidera zapadnog svijeta me je nazvalo na telefon. To nije dovoljno. Mi se nismo suočavali sa običnim terorističkim napadom. Imali smo 240 šehida i 2.200 osoba je ranjeno. Cijeli svijet je zauzeo stav kada je Charlie Hebdo napadnut. Naš premijer se pridružio maršu na ulicama Pariza. Želio bih da su svjetske vođe reagovale na isti način na ono što se dogodilo u Turskoj, a ne samo da koriste nekoliko klišea osuđujući udar. Ili su mogli doći ovdje”, kazao je Erdoan.

On je dodao da zapadni svijet nije u skladu sa vrijednostima za koje se zalaže. “Zapadni svijet mora pokazati solidarnost sa Turskom, koja je usvojila demokratske vrijednosti. Nažalost, lideri Zapada su prepustili turski narod same sebi. Zapadni svijet se ne bi trebao zamarati brojem uhapšenih ili otpuštenih. Država ima pravo da zapošljava i otpušta svoje službenike kako želi, i Turska se nikada nije miješala u ove stvari svojim zapadnim partnerima. Na nama je da odlučimo s kim želimo raditi i koga želimo otpustiti. Vlade bi trebale znati svoje mjesto”,

IslamBosna.ba