IslamBosna.ba- Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan je oštro kritikovao sirijskog predsjednika Bešara el-Assada i terorističku grupe PYD i PKK kao i zemlje Zapada zbog njihovo odnosa prema ratu u Siriji.
“Assad je dao pasoše i lične karte sirijskim Kurdima pod našim pritiskom kada su turski i sirijski zvaničnici imali bliske odnose. Naša kurdska braća i sestre nemaju pojma o tome”, kazao je Erdoan u govoru na Svjetskom turističkom forumu koji se održao u Istanbulu.
“PYD-YPG se usmjerio na svakoga ko ima drugačije mišljenje. Ova grupa ne može predstavljati Kurde u regiji, naprotiv ova grupa je najveći problem naše kurdske braće”, kazao je Erdoan.
“Evropa, koja tvrdi da se bori protiv terorizma, izgleda da podržava drugu terorističku organizaciju i pokušava da tu terorističku grupu prikaže kao svog partnera protiv IDIŠ-a”, kazao je turski predsjednik.
Erdoan je također pozvao međunarodnu zajednicu da bude osjetljivija po pitanju postojećeg rata u Siriji i da se više potrudi da okonča nasilje.
“IDIŠ ubija ljude svojim nehumanim napadima širom svijeta, uključujući SAD, Tunis, Egipat i Francusku zajedno sa Sirijom i Irakom. Nažalost, zapadne zemlje imaju nekonzistentan odnos prema PKK, protiv kojeg se mi odlučno borimo više od 35 godina. Mi ćemo nastaviti da se borimo protiv PKK kako što smo to uvijek i radili”, kazao je Erdoan.
“Oni nam kažu ‘vaš bol je i naš bol’ ili ‘mi smo protiv terorističke grupe’, a onda pošalju oružje PYD-u. PYD je teroristička grupa, poput IDIŠ-a ili el-Kaide. Niko nema pravo da kategoriše teroriste kao ‘dobre’ ili ‘loše'”, kazao je on ranije.

IslamBosna.ba