IslamBosna.ba- Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan osudio je izraelsku okupaciju Palestine te je kritizirao odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Kuds kao glavni grad Izraela.

“Izrael nastavlja da se širi dok guši Palestinu. Izrael je država okupacije. Oni napadaju civile, uključujući i djecu, u Gazzi i Zapadnoj obali izazivajući teror svojom policijom i vojnicima”, kazao je Erdoan.

“Razgovarao sam sa svjetskim vođama proteklih nekoliko dana. Jutros sam razgovara sa francuskim Macronom. Razgovarao sam s vođama Azerbejdžana, Libana i Kazahstana. Također sam razgovarao sa Papom, ovo nije samo pitanje muslimana. To je problem kršćana i Jevreja”, dodao je on.

Erdoan nastavlja da provodi diplomatsku komunikaciju sa mnogim svjetskim vođama i šefovima vlada. Predsjednik Turske je u petak razgovarao o pitanju Kudsa sa vođama Malezije, Tunisa, Irana, Katara, Saudijske Arabije, Pakistana, Indonezije i Sudana. Također je razgovarao sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i papom Franjom.

“Vođe trebaju nastojati da donesu mir, a ne izazovu nemire. Trumpova odluka nije u skladu sa zakonom ili pravdom. Ova odluka je zadala teški udarac Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. Ono što mi danas doživljavamo je samo rezultat. Problem je sistem”, kazao je Erdoan.

“Američka odluka o Kudsu je nespojiva s međunarodnim pravom, pravdom i regionalnim činjenicama. Odluka je čin provokacije, koju podupiru evangelisti. Sudbina Kudsa ne može ostati u rukama onih koji su ga okupirali od 1967. godine. Kuds je crvena linija”, kazao je Erdoan.

“OIC će se u srijedu sastati u Istanbulu kako bi koordinirali odgovor. Mi ćemo odlučiti kako ćemo zaštiti status Kudsa”, dodao je on.

Turska će  13. decembra biti domaćin vanrednom sastanku Organizacije islamske saradnje (OIC) kako bi razgovarali o američkom priznavanju Kudsa kao glavnog grada Izraela i zajedničkom stavu islamskih zemalja.

IslamBosna.ba