IslamBosna.ba- Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan je još jednom izjavio da ne vidi razliku između terorističkih grupa poput PKK, PYD, YPG, IDIŠ-a i terorističke organizacije FETO.
“Svi oni imaju sposobnost da djeluju zajedno protiv Republike Turske”, kazao je Erdoan u intervjuu za mesksičku televiziju.
“Međutim, mi ćemo nastaviti da se i dalje borimo protiv njih”, naglasio je on.
U drugom dijelu razgovora sa Televisa koji je emitovan kasno u srijedu, Erdoan je osudio Gulenove tvrdnje da je Turska pomogla IDIŠ-u kazavši da je Turska zapravo sudjelovala u borbi protiv ove terorističke grupe.
On je kazao da oružje poslato PYD- u YPG-u u Kobaniju, sjevernoj Siriji, navodno da podrži borbu protiv IDIŠ-a je također zaplijenjeno od samog IDIŠ-a.
“Rekao sam unaprijed gospodinu Obami da će polovina tog oružja poslatog u Kobani otići IDIŠ-u”, kazao je Erdoan.
On je pozvao međunarodnu zajednicu da zauzme zajednički stav prema svim terorističkim grupama, kako bi ih u potpunosti eliminirali.
“Sve one koje su protiv IDIŠ-a ne mogu se opisati kao ‘dobre’ terororističke organizacije”, kazao je on.
Ukazujući na proglašenje tromjesečnog vanrednog stanja u Turskoj nakon pokušaja vojnog udara, Erdoan je kazao kako je svrha bila da se učinkovito i brzo provede pravni postupak.

“To je tursko unutrašnje pitanje i mi donosimo naše vlastite odluke”.
Prema turskom Ustavu, izvanredno stanje može biti proglašeno na najviše šest mjeseci kada se pojave ozbiljne indicije rasprostranjenog nasilja koje cilja da ukloni slobodno demokratsko oružje ili osnovna prava i slobode koje garantuje Ustav, ili kada je javni red ozbiljno narušen uslijed nasilja.

IslamBosna.ba