IslamBosna.ba-Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan je pozvao sve muslimane svijeta da se ujedine protiv terorizma.
“Kao muslimani, mi imamo važnu misiju da stanemo protiv organizacija poput IDIŠ-a, el- Kaide, Boko Harama i el-Šebaba koji nanose najveću štetu muslimanima koristeći ime islama”, kazao je Erdoan u nedjelju.
On je kazao da muslimani imaju veliku ulogu u zaštiti svoje vjere od eksploatacije.
“Ukoliko muslimani ne urade ništa da spriječe ove terorističke organizacije, sve one intervencije koje su usmjerene na našu regiju će se nastaviti”, kazao je on.
Predsjednik Turske je također kritikovao rusko prisustvo u Siriji.
“Da Rusija nije vidjela Siriju kao korak da sačuva svoje prisustvo u istočnom Mediteranu, sada bi se vodila drugačija politika  u regiji”, kazao je on.
“Šta Rusija radi u Siriji i Iraku? Znate li odgovor? U skladu sa međunarodnim pravom, ukoliko vas vlasti pozovu, onda možete tamo ići, kažu oni. Ne morate pomagati režimu koji je ubio gotovo 400.000 ljudi”, kazao je Erdoan misleći na podršku Kremlja režimu Bešara el-Assada.

Islam kao referenca

Turski predsjednik  Erdoan je kazao u subotu da Bliski istok pati od sektaških zavjera koje su podijelile regiju i ukoliko se regija ujedini u rješavanju ovih zavjera i smiri sektaštvo, islamski svijet će biti znatno moćniji.
“Postoje namjere u svijetu da nas podijele i moramo ujediniti naše napore i ujediniti s. Pogledajte šta se dešava u Iraku, Siriji i Libiji… moramo prevazići ove probleme i ukoliko to uradimo, islamski svijet će biti moćniji”, kazao je Erdoan u intervjuu za El-Arabiju.
On je kazao da postoje ‘neslaganja’ između Turske i Irana u vezi regionalnih pitanja ali da to ne bi trebalo utjecati na ‘dobrosusjedske odnose’ dvije zemlje.
“Postoje neslaganja između Turske i Irana, ali ne želim da ove razlike utječu na dobrosusjedske odnose… sektaštvo ne treba da nas postakne da budemo neprijatelji, islam mora biti naša referenca”, kazao je on.
Govoreći o najnovijem razvoju događaja u vezi turske prisutnosti u Iraku, Erdoan je kazao da to nije tajna i navodi da su oba iračka politička autoriteta, kao i vojni zvaničnici upoznati u vezi toga.
Turske snage trenutno obučavaju Iračane u Bašika kampu u blizini Mosula na zahtjev i znanje iračkih vlasti, kazao je on.
“Iračko-turski odnosi su dobri. Riješili smo dešavanja u Iraku tokom posjete Hajdera el-Abadija Turskoj”, dodao je on.
“Kada je IDIŠ ušao u Irak, Iračani su tražili našu pomoć, a mi smo im rekli da smo spremni. Tražili smo od njih da nam dodijele pogodnu lokaciju gdje bismo postavili svoju bazu pa su to i uradili. Sve je počelo krajem prošle godine, a u martu, dodijeljeno nam je Bašika područje”. On dodaje: “Ministar odbrane Iraka je posjetio kamp obuke, ali čini se da je razvoj događaja u Siriji utjecao na situaciju u Iraku. Iran, Irak i Rusija su formirali savez u Bagdadu i pitali su Tursku da im se pridruži, ali rekao sam predsjedniku Putinu da ne mogu sjediti pored predsjednika čiji legitimitet je upitan”.

IslamBosna.ba