IslamBosna.ba- Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan je u srijedu pozvao svjetske lidere da podrže turski plan uspostave sigurne zone unutar sirijske teritorije, nekoliko dana prije nego što će Turska ugostiti samit G20.
Govoreći grupi biznismena u glavnom gradu Ankari, Erdoan je kazao da će sirijski sukob biti ‘glavna tema’ na samitu G20 koji će se održati u nedjelju i ponedjeljak u mediteranskom odmaralištu Antalija.
Američki predsjednik Barack Obama, ruski predsjednik Vladimir Putin i saudijski kralj Selman se nalaze među svjetskim vođama koji će prisustvovati samitu.
Erdoan neprestano poziva na uspostavu sigurne zone unutar Sirije, koja će se protezati od Azaza do Džarbalusa na sjeveru, i u kojoj bi se moglo smjestiti oko 2.2. miliona sirijskih izbjeglica, koji se trenutno nalaze u Turskoj, i koja bi također poslužila kao tampon zona u zaštiti turske teritorije.

Ideja turskog predsjednika naišla je na slab odziv od svjetskih sila, ali u posljednjih nekoliko dana postoje indicije iz Ankare da Zapad postaje sve više pristalica ove ideje.

Turski mediji su prenijeli Erodanovu sinoćnju izjavu u kojoj je kazao da ‘prijateljske zemlje’ počinju da vjeruju u važnost uspostave tampon zone u Sirji.
“Postoje pozitivni koraci u vezi sa uspostavom zone zabrane leta i kopnene intervencije”, dodao je on.
Turski predsjednik je kritikovao ‘neke’ zemlje čiji borbeni avioni bombarduju civile u pretežno turkmenskim područjima u sjevernoj Latakiji pod izgovorom borbe protiv Islamske države rekavši da su napadi ‘neprihvatljivi’, dodajući da je Turska prenijela svoj stavi državama u pitanju.
“Treba poduzeti realističnije korake za rješenje uključujući i naš prijedlog uspostave sigurne zone očišćene od terora”, kazao je Erdoan.
On je nagovijestio da će biti slobodna, očišćena od IDIŠ-a i sirijskih kurdskih boraca, koje Ankara optužuje da su sirijski ogranak zabranjene Kurdistanke radničke stranke (PKK) koja je vodila krvavi rat za samoupravu na jugoistoku Turske.
Ostaje nejasno kako bi se zona uspostavila.
Turska je do sada potrošila 8.5 miliona dolara na izbjeglice, optužujući EU da nije podijelila teret.

Brisel je prošlog mjeseca najavio saradnju po pitanju izbjeglica sa Turskom, uključujući i moguće tri milijarde dolara pomoći.
“Međunarodna pomoć bi samo olakšala naš posao i omogućila nam da pružimo bolju uslugu”, kazao je Erdoan.
“Koristili bismo novac EU ne da ga stavimo u svoj sef, već da unaprijedimo kvalitet naših usluga”, dodao je on.

IslamBosna.ba