IslamBosna.ba-Ruski potezi u Siriji nisu prihvatljivi za Tursku, kazao je novinarima u nedjelju turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan.
Govoreći na međunarodnom aerodromu Esenboga u Ankari prije odlaska u Francusku, Erdoan je kazao: “Nažalost, Rusija je sada učinila ozbiljnu grešku i pod dojmom sam da će ovaj korak biti znak koji će Rusiju dovesti do izolacije u regiji”.
Rusija je pokrenula zračne napade u srijedu podupirući režim predsjednika Bešara el-Assada. Moskva insistira da napadi ciljaju IDIŠ i povezane terorističke grupe, ali zemlje Zapada i njihove saveznice iz Zaljeva vjeruju da umjerene opozicione snage i civili podnose teret ruskog bombardovanja.
Erodan je upitao: “Šta Rusija pokušava ovdje postići? Tu je Assad koji provodi državni terorizam i nažalost i Rusija i Iran podržavaju ovu osobu. Zemlje koje sarađuju sa Assadovim režimom će odgovarati historiji”.

Erdoan je upitao koliko izbjeglica je našlo utočište u Rusiji i Iranu.
Turska od početka rata u Siriji prihvata izbjeglice i sada se dva miliona izbjeglica nalaze u ovoj zemlji.
“Do sada smo potrošili 7, 5 milijardi dolara”, kazao je Erdoan dodajući da je to Turska ‘dužnost’.
Predsjednik Turske je ponovio potrebu za uspostavljanjem sigurnosne zone u sjevernoj Siriji, ali je dodao: “Postojanje zone zabrane leta je obaveza. Inače, to će biti prostor koji je otvoren za smrt”.

Na pitanje o primjedbama američkog predsjednika Baracka Obame o pitanju programa ‘obuči i opremi’ za sirijske opozicione grupe Erdoan je kazao: “Mi smo na udaru. Radimo najbolje što možemo”. On je također dodao da će nastaviti sa programom.
SAD je nedavno suspendovala program ‘obuči i opremi’ za sirijske opozicione grupe nakon što je nekoliko obučenih vojnika prebjeglo.
“Ja sam prvi koji će potvrditi da nije rađeno onako kako je trebalo”, kazao je Obama u petak tokom konferencije za medije u Bijeloj kući, dodajući da je SAD željela da se obučeni vojnici fokusiraju na IDIŠ. U prvom obraćanju od početka ruskih zračnih napada u Siriji prije nekoliko dana, Obama je ponovio svoj stav da SAD ne treba dodatno da se uključuju u sirijski konflikt.
Erdoan je kazao da će Turska također nastaviti borbu protiv IDIŠ-a.

IslamBosna.ba