IslamBosna.ba- Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan je kazao da je pogubljenje šiitskog učenjaka Nimr en-Nimra i 46 drugih osoba u Saudijskoj Arabija unutrašnja stvar Kraljevine. On je također kritikovao sve one koji su bili tihi tokom pogubljenja u Egiptu i nad stotinama hiljada mrtvih u Siriji.
Tokom svog sedmičnog govora lokalnim vođama u predsjedničkoj palati u Ankari, turski predsjednik je kazao: “Hiljade osoba je osuđeno na smrt u Egiptu, kako to da svijet nikada o tome nije govorio?”, te je dodao da Iran otvoreno podržava sirijskog predsjednika Bešara el-Assada koji je ubio više od 400.000 vlastitog naroda.

Također je istakao činjenicu da je od 47 pogubljenih 44 njih su bili sunije, a samo trojica šije, ali se cjelokupna priča fokusirala samo na en-Nimra.

Erdoan je također kazao da Iran ćuti kada Assad i Putin bombarduju nenaoružane civile, ubijajući svakodnevno na desetine.
On je naveo da je glavi cilj potpirivanja sektaškog sukoba u regionu da se postane regionalna sila.
Turski predsjednik je naglasio da su napadi na saudijske misije u Iranu neprihvatljive, a da je pogubljenje domaće pravno pitanje Kraljevine. On je također kazao kako za sva strana predstavništva na području Turske je odgovorna Turska i dužna ih je zaštititi. Takva situacija bi trebala biti i u drugim državama.

Erdoan je također dodao da teroristička organizacija PPK šteti svima, uključujući i Kurde. On je istakao da će Turska nastaviti svoju borbu protiv terorizma kako bi osigurala trajnu sigurnost i stabilnost u zemlji za sve svoje građane, i da će nastaviti da radi na postizanju svojih ciljeva za 2023. godinu.
“Ne postoji kurdsko pitanje u Turskoj, postoji pitanje terorizma”, kazao je Erdoan uvjeravajući da će zemlja prevazići terorističku prijetnju.
On je dodao da napredak u Turskoj znači dobitak svim građanima, bez obzira na njihovo porijeklo, kritikiujući Narodnu demokratsku stranku (HDP) za podršku teroristima.
“Politički imunitet se ne može koristiti kao sredstvo za zaštitu terorističke organizacije”, kazao je Erdoan, dodajući da stajanje na stranu onih koji iskorištavaju nacionalnost i rasu i potiču mržnju protiv lkudi nije politika, već jednostavno izdaja.

IslamBosna.ba