IslamBosna.ba- Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan, ponovo se, nakon 979 dana vanstranačkog aktivizma, vratio u Partiju pravde i razvoja, koju je osnovao.

Turski predsjednik je danas, u sjedištu AK partije potpisao pristupnicu a nakon što su 16. aprila, na raferendumu usvojene izmjene Ustava koje omogućavaju predsjedniku da bude član neke od političkih partija. Erdoan je, zbog prijašnjih ustavnih odredbi, bio prinuđen 2014. godine, nakon izbora na mjesto predsjednika, napustiti položaj predsjednika AK partije, a tada je na njegovo mjesto došao bivši šef diplomatije i kasnije premijer Ahmet Davutoglu.

Yasir Aktay, glasnogovornik AK partije saopćio je jučer da je Centralna administrativna komisija dala saglasnost za povratak predsjednika Erdoana u AK partiju, a za 21. maj tekuće godine zakazan je vanredni kongres partije na kome će Erdoan ponovo biti izabran za predsjednika AK partije.

AK partija je vladajuća partija u Turskoj od 2003. godine, a osnovao je aktuelni turski predsjednik 2001. godine i predstavlja najjaču partiju u historiji moderne Turske.

IslamBosna.ba