IslamBosna.ba– Turski predsjednik Redžep Tajjjip Erdoan je optužio svog sirijskog kolegu da podržava terorizam u regiji.
“Glavni krivac za današnje humanitarne tragedije i djela terorizma je Assadov režim koji je ubio 380.000 svog naroda”, kazao je Erdoan, misleći na sirijskog predsjednika Bešara el-Assada.
“Assad provodi državni terorizam”.
Govoreći na energetskom samitu u Istanbulu, Erdoan je danas kazao da ‘onaj ko stoji iza ove osobe je jednako kriv kao i on’.
Turski predsjednik je također optužio sirijski režim da kupuje naftu od IDIŠ-a.
“Sada sve terorističke organizacije u regionu služe, direktno ili indirektno, Assadovom režimu”, dodao je on. “Assad podržava IDIŠ. Assad sada uzima naftu od IDIŠ-a i pretvara je u novac. Morali bismo biti slijepi da ne vidimo ovo, to je tako očigledno”. Govoreći od utjecaju IDIŠ- ovih napada na širu muslimansku zajednicu, Erdoan je kazao da oni koji ‘degradiraju islam i muslimane na račun IDIŠ-a čine veliku grešku”. On je dodao: “Zapravo, sve terorističke organizacije koje iskorištavaju islam, poput el-Kaide i Boko Haramam, uglavnom ubijaju muslimane i štete muslimanima. Takve grupe nemaju ništa s islamom”.

“Krv svake nevine žrtve koju ubiju ove organizacije je na rukama onih sila koje stoje iza njih”.

IslamBosna.ba