IslamBosna.ba- Turska nije gost u Evropi već zemlja domaćin, kazao je u četvrtak turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan.
“Niti Evropska unija niti evropske zemlje koje su na rubu da upadnu u kandže rasizma ne mogu isključiti Tursku iz Evrope. Mi nismo gosti već domaćini u Evropi”, kazao je Erdoan tokom sastanka sa muhtarima u predsjedničkom kompleksu.
On je kazao da problemi sa kojima Turska prolazi sa pojedinim evropskim zemljama su trenutni politički sporovi.
“Ukoliko je EU spremna da ostavi po strani svoje besmisleno neprijateljstvo i dvostruke standarde protiv Turske, mi smo spremni za punopravno članstvo u EU”, kazao je turski predsjednik.

“Vrijeme jednostranih obaveza je završeno”, kazao je Erdoan, dodajući da je Turska umorna od čekanja odgovora EU već više od 50 godina.
“Ukoliko Evropa uradi svoj dio, onda ćemo se mi držati svojih obećanja. U suprotnost, to je njihov vlastiti izbor”, dodao je on.
Turska i EU su u martu potpisale sporazum o izbjeglicama s ciljem obeshrabrivanja ilegalne imigracije preko Egejskog mora preduzimanjem strožijih mjera protiv trgovaca ljudima i poboljšavanje uslova za gotovo tri miliona sirijskih izbjeglica u Turskoj.
Sporazum iz marta je također trebao omogućiti Turskoj ubrzani pristup EU kao i bezvizni režim za turske državljane u šengen prostoru.

IslamBosna.ba