IslamBosna.ba-  Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan je kazao u subotu da ‘ozbiljna operacija’ počinje u Idlibu u Siriji, a zvaničnik sirijske opozicije je kazao da njegova grupa se priprema da uđe u područje uz podršku turskih snaga.

“Danas se u Idlibu odvija ozbiljna operacija i nastaviti će se jer moramo pomoći našoj braći u Idlibu i našoj braći koja su stigla u Idlib”, kazao je Erdoan. “Našoj braći koja su iz Haleba izbjegla u Idlib ne možemo kazati ‘ili ostanite ili umrite’. Mi smo u stanju da im pružimo ruku. Napravili smo taj korak i nastavit ćemo. Nikada nećemo dozvoliti da se duž naše granice sa Sirijom uspostavi teroristički koridor”, poručio je Erdoan.

“Sada je ovaj korak preduzet i on je u toku”, kazao je on, dodajući da turske snage još nisu uključene i da akciju trenutno vodi opoziciona Oslobodilačka vojska Sirije (FSA), te da turski vojnicu još uvijek nisu na tom području.

“Slobodna sirijska vojska uz podršku turske vojske je u potpunosti sprema da uđe u područje, ali do ovog trenutka nema pokreta”, kazao je on.

A na pitanje da li će turska vojska u Idlibu koristiti sličan metod kao i kod ofanzive ‘Štit Eufrata’, Erdogan je kazao:

“Kada uđete u ring, broj udaraca više nije bitan”.

Erdoan je prošlog mjeseca kazao da će Turska rasporediti snage u sjeverozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib u sklopu sporazuma o deeskalaciji koji je posredstvom Rusije sklopljen u avgustu.

Opozicioni član FSA je kazao za Reuters da vjeruje da je upad u sjeverozapadni dio Sirije bio neizbježan.

Brigada Hamza, koja je također dio operacije ‘Štit Eufrata’, objavila je na internetu video koji pokazuje konvoj snaga koji napreduje prema Idlibu.

IslamBosna.ba