IslamBosna.ba– Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan najavio je u subotu da će Turska zatvoriti sve vojne škole i zamijeniti ih univerzitetom nacionalne odbrane kao dio nastojanja da se uvede civilni karakter i ojača vojska.
Govoreći u intervjuu za ATV i A Haber kanale, Erdoan je kazao da će vojne škole biti zatvorene a da će svi vojni zapovjednici predavati izvještaje ministru odbrane.

Učenici iz svih škola će moći pohađati kadetsku školu i postajat će krovna organizacija kadetskih škola, kazao je turski predsjednik.
Osim toga, sve vojne bolnice će biti u sklopu Ministarstva zdravstva.
Turski predsjednik je također kritikovao ravnodušnost svjetskih sila prema opredjeljenju turskog naroda da štiti demokratiju, kazavši da se nijedna zemlja nije usudila poslati ministra ili zvaničnika da izvidi situaciju u Turskoj i umjesto toga oni su izabrali da izraze ‘zabrinutost’ zbog situacije nakon pokušaja vojnog udara.

Erdoan je kazao da, iako su mnoge zemlje nazvale da čestitaju Turskoj zbog osujećenja pokušaja udara, oni su kazali da su zabrinuti zbog pritvaranja vojnika i tužitelja povezanih sa terorističkom organizacijom FETO.
Erdoan je istaknuo da ne smatra da je etično za zemlje da nazovu Tursku kako bi joj čestitale na osujećenju pokušaja vojnog udara, ali da je iskreno ne podrže kada Turska pokušava da se bori protiv onih koji su pokušali da sruše demokratski izabranu vlast.
“Telefonski pozivi koje pravite, što se tiče neuspjelog pokušaja vojnog udara, nemaju vrijednost ukoliko niste iskreni”, dodao je Erdoan.

Predsjednik Turske je nastavio rekavši da je Turska uvijek odgovarala na zahtjeve SAD-a za izručenjem, ali da oni odbijaju izručiti vođu FETO-a, Fethullaha Gulena koji živi u Pensilvaniji od 1999. godine i čiji agenti su se infiltrirali u turske državne institucije kako bi srušili demokratski izabranu vladu.
Erdoan je također naglasio da će Turska nastaviti i dalje sa identificiranjem Gulenista unutar vojske, policije i sudstva i kazao je da je do sada ukupno uhapšeno 10.137 osumnjičenih osoba uključenih u pokušaj vojnog udara Gulenista.

IslamBosna.ba