IslamBosna.ba- Predsjednik Republike Turske Redžep Tajjip Erdoan kritikovao je njemačku kancelarku Angelu  Merkel zbog upotrebe termina ‘islamski terorizam’ na zajedničkoj konferenciji za medije u glavnom gradu Turske.
“Moram da razjasnim nešto što će možda javnost pogrešno shvatiti od kancelarke. Termin ‘islamski terorizam’ je jako uznemirujući za muslimane. Takav termin se ne može koristiti, a zapravo je pogrešan”, kazao je Erdoan.

Pozivajući javnost da ne koristi taj termin, Erdoan je kazao da ne može ostati miran na takve neprihvatljive izraze, te da bi ćutanje značilo odobravanje.

“Neprihvatljivo je koristiti termin islamistički terorizam zbog terorističke organizacije IDIŠ. Islam i terorizam nikada ne mogu biti stavljeni u istu ravan. Islam znači mir, i stavljanje te riječi pored terorizma vrijeđa pripadnike te vjere“, kazao je Erdoan.

“Kao predsjednik države i musliman nikada ne mogu prihvatiti takav izraz. Trenutno u svijetu ne postoji niko ko vodi tako odlučnu i efikasnu borbu protiv terorista IDIŠ-a kao Turska”, dodao je turski predsjednik, rekavši da iako svi pričaju o tome, Turska, kao većinska muslimanska zemlja, je ona koja se bori protiv terorističke grupe.

Erdoan i Merkelova su uglavnom razgovarali o dešavanjima u Siriji, Iraku i Egejskom moru tokom dvoiposatnog sastanka.
Merkel je stigla u glavni grad Turske po prvi put nakon neuspjelog pokušaja vojnog uara.
Merkelova je kazala da migracijski sporazum između EU i Turske je u interesu obje strane i da se već sad vide rezultati.

IslamBosna.ba