IslamBosna.ba- Izrael sprovodi ‘državni terorizam’ u Gazzi kršeći međunarodno pravo i ne obazire se na humanitarne vrijednosti, kazao je u utorak premijer Turske, Redžep Tajjip Erdoan tokom sastanka poslaničke grupe koja se održava svakog utorka.

On je također pozdravio ponudu Egipta da posreduje prekidu vatre između Hammasa i Izraela. Erdoan koji je ranije obećao da će zamrznuti proces normalizacije tursko-izraelskih odnosa, još jednom je pozvao na hitno ukidanje ‘ilegalnog embarga nad Palestinom’. Turski premijer je također ponovio da ne treba očekivati normalizaciju odnosa između Turske i Izraela, osim ukoliko Izrael ne zaustavi svoju ofanzivu nad Palestincima.

„Izrael nastavlja sa terorizmom. Sad se više ne odnosi na pojedinačni terorizam već se prešlo na državni teror“, kazao je on.

Kritizirajući međunarodnu zajednicu zbog šutnje, Erdoan je rekao: „Nijedna zemlja na svijetu, osim Turske, nije ustala protiv izraelskih napada i pozvala ga da prestane. Prljava igra se igra na krvi nevinih Palestinaca“, kazao je Erdoan.

„Koliko će svijet još šutjeti na ovaj državni terorizam? U Palestini nevina djeca su jedina ona koja se ubijaju. Globalna pravda je u Palestini također ubijena“.

„Nijedna tiranija nije vječna, prije ili kasnije svaki će tiranin odgovarati. Ova tiranija neće proći nekažnjeno“, kazao je Erdoan obećavajući da će Turska i dalje snažno podržavati palestinsko pitanje.

Erdoan je također osudio članicu Knesseta, izraelskog parlamenta, koja tvrdi da su svi Palestinci neprijatelji i koja je pozvala na masakr palestinskih civila, poredeći njene komentare sa filozofijom vođe nacističke Njemačke Adolfom Hitlerom. „Da je ove riječi rekao Palestinac, cijeli svijet bi ga osudio“, dodao je on.

Ayelet Shaked, viša zvaničnica Habeyit Hayehudi (Dom Jevreja), stranke koja je dio izraelske vladajuće koalicije prošle sedmice je pozvala na ubijanje majki članova Hammasa i sistematsko ubijanje svih civila: “Oni su svi neprijateljski borci a njihova krv će biti na našim rukama. Sada ovo uključuje i majke šehida, one koje ih šalju u pakao sa cvijećem i poljupcima. One trebaju slijediti svoje sinove, to bi jedino bilo pravedno. One trebaju umrijeti, kao i  fizički domovi u kojima su odgojile zmije. Inače će se tako izleći još puno malih zmija.”

Izraelska parlamentarka poziva na genocid nad Palestincima

IslamBosna.ba