IslamBosna.ba- Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan je izjavio u nedjelju da unatoč tome što je proglasila PKK terorističkom organizacijom EU je uvijek tolerisala članove ove grupe i čak pojedine članice EU su im pružile utočište.
“Evropska unija, koja priznaje PKK kao terorističku organizaciju, na žalost, je uvijek tolerisala pripadnike te grupe koji su našli svoje utočište u tim zemljama. Čak su dali lideru grupe mogućnost da pokazuje svoju snagu u tim zemljama”, kazao je Erdoan u intervjuu za CNN International.
“Reći ću direktno: Članice EU još uvijek dopuštaju aktivnosti PKK u svojim zemljama”, kazao je on.

Unatoč obećanjima da će sarađivati u borbi protiv terorizma zemlje EU su uvijek prepuštale da se Turska sama bori po ovom pitanju, kazao je Erdoan.
On kaže da teroristička grupa PKK je predstavlja primarnu terorističku prijetnju Turskoj i da će zemlja nastaviti vojnu kampanju protiv militantne grupe do kraja. PKK koja se nalazi na spisku terorističkih grupa u SAD-u, Turskoj i EU je pojačala svoje napade u julu nakon što je prekršila dvogodišnje primirje s turskom vojskom.

Turski predsjednik je kazao u nedjelju da su turske sigurnosne snage od 20. jula ubile 2.000 osumnjičenih PKK militanata. Sigurnosni izvori su također prije sedmicu dana objavili izvješće u kojem navode da je više od 500 terorista ranjeno u sukobima sa snagama sigurnosti, dok se u pritvoru nalazi preko 2.000 osoba osumnjičenih da pripadaju PKK.
Tokom TV intervjua on se također dotakao izbjegličke krize i krivi zemlje Zapada zbog njihovog oklijevanja da riješe problem u korijenu.
“Iskreno, mislim da je Zapadni svijet potpuno odgovoran za problem”, kazao je Erdoan.

Odgovarajući na pitanje o njegovom ranijem komentaru da je Zapad pretvorio Sredozemno more u ‘izbjegličko mezarje” Erdoan je potvrdio svoju izjavu i kazao da je to stvarnost.
Nakon objavljivanja fotografije sirijskog dječaka čije tijelo je pronađeno na turskoj plaži Erdoan je kazao da je Zapad odgovoran za smrt trogodišnjaka kao i za svaku smrt izbjeglice u Sredozemnom moru.

“Rekao sam to svjesno, rekao sam to jer vjerujem u to, jer je to istina. Zemlje Mediterana kažu ‘Mi ne želimo nikakve izbjeglice u našoj zemlji bez obzira na posljedice’ Ali mi nikada nismo bili ovakvog mentaliteta, kad god su bili potlačeni narodi u blizini naših granica mi smo ih uvijek puštali i ugostili ih u našoj zemlji”, dodao je on.
Erodan je kazao da su zemlje Zapada uvijek prigrlile tirane poput sirijskog predsjednika Bešara el-Assada, kojeg je nazvao diktatorom.
On je uglavnom okrivi Assadove saveznike, uključujući Rusiju i Iran, za pogoršavanje izbjegličke krize pružajući podršku diktatoru.
“Oni nikada nisu željeli intervenciju u Siriji, oni su uvijek podržavali njegovog okrutnog vođu. Oni nikada nisu razmišljali šta se mora učiniti da se on ukloni sa vlasti”, kazao je Erdoan.

IslamBosna.ba