IslamBosna.ba– Priča koja nam je svima poznata- Džemal Hašugdži, saudijski novinar i porodični čovjek, ušao je u saudijski konzulat 2. oktobra da bi sredio formalnosti za brak. Niko, čak ni njegova zaručnica, koja je čekala izvan zgrade, nikada više ga nije vidjela.

Tokom proteklog  mjeseca, Turska je pretražila nebo i zemlju rasvjetljujući sve aspekte ovog slučaja. Kao rezultat naših napora, svijet je saznao da je odred smrti hladnokrvno ubio Hašugdžija, i ustanovljeno je da je njegovo ubistvo bilo s predumišljajem.

Ipak, postoje i druga pitanja, koja nisu manje bitna, na koja će odgovori doprinijeti razumijevanju ovog gnusnog čina. Gdje je Hašugdžijevo tijelo? Ko je ‘lokalni saradnik’ kome su, kako saudijski zvaničnici tvrde, predati Hašugdžijevi ostaci? Ko je naredio da se ubije ova dobra duša? Nažalost, saudijske vlasti su odbile da odgovore na ova pitanja.

Znamo da se počinitelji nalaze među 18 osumnjičenih osoba koje su uhapšene u Saudijskoj Arabiji. Također, znamo da su ti pojedinci došli da izvrše svoje naredbe: Ubiti Hašugdžija i otići. Na kraju, znamo da je naredba da se Hašugdži ubije stigla s najviših nivoa saudijske vlade.

Pojedini se izgleda nadaju da će ovaj ‘problem’ nestati vremenom. Ali mi ćemo nastaviti da postavljamo ova pitanja, koja su ključna za krivičnu istragu u Turskoj, ali također i Hašugdžijevoj porodici i voljenima. Mjesec dana nakon njegovog ubistva, mi još uvijek ne znamo gdje je njegovo tijelo. U najmanju ruku, on zaslužuje da bude propisno ukopan u skladu sa islamskim običajima. Dugujemo to njegovoj porodici i prijateljima, uključujući i njegovim bivšim kolegama u The Postu, da im dadnemo šansu da se oproste i odaju dužno poštovanje ovome časnom čovjeku. Da bismo osigurali da će svijet nastaviti da postavlja i dalje ista pitanja, podijelili smo dokaze sa našim prijateljima i saveznicima, uključujući Sjedinjenje Države.

Dok nastavljamo tražiti odgovore, želim naglasiti da Turska i Saudijska Arabija imaju prijateljske odnose. Ne vjerujem ni sekundu da je kralj Selman, Čuvaj dvaju harema, naredio ubistvo Hašugdžija. Stoga, nemam razloga vjerovati da njegovo ubistvo odražava službenu politiku Saudijske Arabije. U tom smislu, pogrešno je posmatrati ubistvo Hašugdžija kao ‘problem’ između dvije zemlje. Ipak, moram dodati da naše prijateljstvo s Rijadom, koje je dugogodišnje, ne znači da ćemo ignorisati ubistvo s predumišljajem koje se dogodilo pred našim očima. Ubistvo Hašugdžija je neobjašnjivo. Da se ovaj zločin dogodio u Sjedinjenim Državama ili negdje drugdje, vlasti ovih zemalja bi prevrnule nebo i zemlju da saznaju šta se dogodilo. Ne dolazi u obzir da mi postupimo na bilo koji drugi način.

Niko se ne bi trebao usuditi da opet počini takvo što na tlu NATO saveznika. Ako neko odluči da ignoriše to upozorenje, suočit će se s ozbiljnim posljedicama. Ubistvo Hašugdžija je jasno kršenje i otvorena zloupotreba Bečke konvencije o konzularnim odnosima. Neuspjeh da se kazne počinitelji mogao bi postaviti vrlo opasan presedan.

To je još jedan razlog zbog kojeg smo šokirani i tužni zbog nastojanja određenih saudijskih zvaničnika da prikriju Hašugdžijevo ubistvo s predumišljajem umjesto da služe pravdi, kao što to zahtijeva naše prijateljstvo. Iako je Rijad uhapsio 18 osumnjičenih, jako je zabrinjavajuće da nikakva akcija nije preduzeta protiv saudijskog generalnog konzula, koji je otvoreno lagao medijima i ubrzo nakon toga pobjegao iz Turske. Isto tako, odbijanje saudijskog državnog tužitelja, koji je nedavno posjetio svog kolegu u Istanbulu, da sarađuje na istrazi i odgovori na jednostavna pitanja je jako frustrirajuće. Njegov poziv da turski istražitelji dođu u Saudijsku Arabiju na još razgovora o slučaju doima se kao očajna i namjerna taktika odugovlačenja.

Ubistvo Džemala Hašugdžija podrazumijeva znatno više od grupe sigurnosnih zvaničnika, kao što je skandal s Watergateom bio veći od provale i kao što je teroristički napad od 11. septembra znatno više od otmičara. Kao odgovorni članovi međunarodne zajednice, moramo otkriti identitet nalogodavaca koji stoje iza Hašugdžijevog ubistva i otkriti one kojima saudijski zvaničnici, koji još uvijek pokušavaju da prikriju ubistvo, vjeruju i na koje su se pouzdali.

Napisao: Redžep Tajjip Erdoan

Izvor: The Washigton Post

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba