IslamBosna.ba– Danas su u Republici Turskoj održani prvi direktni predsjednički izbori u historiji te zemlje na kojima je između tri kandidata biralo 52.894.115 registriranih birača na 165.108 biračkih mjesta. Na osnovu preliminarnih rezultata, nakon više od 99 posto prebrojanih glasova, premijer Redžep Tajip Erdoan u prvom krugu je pobijedio objavio je večeras na konferenciji za novinare predsjednik turske Visoke izborne komisije (YSK) Sadi Guven.

Predsjednik Erdoan se obratio narodu Turske ispred sjedišta stranke u Ankari kazavši sljedeće:

“Neka vam je hairli po prvi put direktno od strane naroda izabrani predsjednik. Zahvaljujem svoj mojoj braći koji su danas glasali, bilo za nas bilo protiv nas, zahvaljujem svima koji su glasali i učestvovali u ovom historijskom danu. Zahvaljujem i braći koja su u inostranstvu, turskoj dijaspori koji su glasali na ovim izborima.Također zahvaljujem braći koji su činili dove za nas, zahvaljujem bratskim narodima Australije, Amerike, Bosne,Palestine, Irana, sjevernom Iraku,…, koji su svo vrijeme srcima bili sa nama.

Ova današnja pobjeda nije pobjeda Redžepa Tajjipa Erdogana već je ovo pobjeda naroda, pobjeda demokratije, danas su također pobijedili oni koji su nas podržavali i koji nisu, koji su nas voljeli i oni koji nisu. Današnja pobjeda je pobjeda turskih gradova i 70 miliona Turaka. Braćo, Turska nije samo pobijedila, danas je pobijedio Bagdad, Islamabad Kabul, Bejrut, Bosna, Skoplje, Damask, Aleppo, Erbil, Kudsa, Gaza,… Braćo, danas su pobijedili oni koji vole ovaj narod, kao što je pobijedio 77 miliona Zuraka također, oni koje raduje ovo danas zahvaljujemo im iz sveg srca. Pozdravljam ih sve. Zahvaljujemo se onim koji su proveli ove dane na trgovima, uprkos postu, uprkos ramazanu. Koliko god vam zahvaljivao ne mogu vam zahvaliti.

Braćo i moj veliki narode, kada je proglašena moja kandidatura, početkom jula, znao sam da je to početak pobjede, i danas vidimo rezultate te velike i blagoslovljene pobjede. Predsjednička palata danas je došla u ruke naroda. danas je historijski dan i danas se država sjedinjuje sa ovim narodom. država i narod od danas idu u jednom pravcu, počeo je hod ka jednom cilju. Kada je 2010. godine promijenjen ustav okončali smo sve tragove vojnog udara. Formalna funkcija predsjednika od vojnog udara završena je danas. Danas vidimo da odluka pripada narodu. Vi me niste izabrali za predsjednika preko posrednika, već vi lično. To je veoma bitno.

Braćo, narod Turske je zadobio novu snagu, narod može izabrati svoga predsjednika a ne samo skupštinu. Danas je Turska povećala svoju snagu, jača je nego jučer.

Braćo, prije 13 godina smo osnovali AKP i pobijedili na 9 izbora, hvala Allahu. da li vidite da su svi izbori u našu korist i da se povećavaju. Svakih izbora vam govorim odavde, obraćam se ovom velikom narodu. Uvijek govorim srcem, obraćam se ovom velikom narodu i biram riječi iz svoje savjesti i svoga srca. I uvijek sam ispoštovao ono što sam obećao i trudit ću se ispoštovati ono što obećam.

Braćo, prije 13 godina smo osnovali AKP i pobijedili na 9 izbora, hvala Allahu. da li vidite da su svi izbori u našu korist i da se povećavaju. Svakih izbora vam govorim odavde, obraćam se ovom velikom narodu. Uvijek govorim srcem, obraćam se ovom velikom narodu i biram riječi iz svoje savjesti i svoga srca. I uvijek sam ispoštovao ono što sam obećao i trudit ću se ispoštovati ono što obećam.

Sada vam želim prenijeti svoje osjećanje i svoje emocije koje nosim. Sa iskrenošću vam kažem sada da su ovi izbori nema na njima poraženih, niko od 77 miliona Turaka nije poražen, niko nije izgubio.

Naravno, ima onih koji su izgubili, izgubili su oni koji su željeli loše Turskoj. Takve snage koje žele nešto drugo mimo politike danas su naučili i dobili važnu lekciju.

Oni koji nisu glasali za nas i koji se ne slažu sa nama, oni nisu gubitnici, već ovi prethodni.

Iskreno vam govorim, od danas ćemo se truditi stvoriti nacionalno jedinstvo, stara razilaženja, sukobe i nesuglasice ostavljamo na stranicama stare Turske.

Braćo, mi uvijek nastojimo sebe preispitati i sada želimo raditi na pisanju novog ustava Turske. Nudimo opoziciji da uzme učešće u pisanju novog ustava, nudili smo im šest mjesta u komisiji, ali su oni to odbili. Kada god smo pogriješili to smo i priznali, nismo se oholili nakon pobjeda. Uvijek težimo zajedničkom stavu i mišljenju, ali nastojimo druge ne izlagati pritisku kao što smo i mi bili izloženi. Nismo nikoga uvrijedili niti njegova prava omalovažili. Poštujemo tuđa uvjerenja i naš mentalitet nije da stojimo samo s onima koji su za nas.

Braćo, mi znamo kakve su naše muke bile kada smo bili opozicija i sada želim kazati onima koji me nazivaju diktatorom da pogledaju sebe i svoje postupke. Onima koji me nazivaju tiraninom neka pogledaju sebe. Onima koji me opisuju kao čovjeka koji želi sve kontrolisati, poručujem da preispitaju sebe.

Neka pogledaju sve ono što smo uradili za Tursku i neka preispitaju svoj odnos i ono što su oni uradili. Naša zemlja je jedna zemlja, naš bajrak je jedan bajrak. Svi mi pripadamo našim precima i njihovoj civilizaciji, historiji, iako su naši stavovi različiti, iako su naši jezici, uvjerenja, pravci nekada različiti mi smo svi djeca ove zemlje, živimo pod ovim bajrakom, polumjesecom i zvijezdom. Sve naše razlike shvatamo kao bogatstvo i ne okrećemo se njima., već našim zajedničkim stvarima i onim što nas objedinjuje. Opozicija danas treba da se zapita za svoju politiku, da se zapita za ono što radi, za medijsku kampanju koju vodi.

Danas ovdje vidim sestre, pod hidžabom i bez hidžaba, to se naziva mnoštvo u jedinstvu i mi trebamo tome osigurati pobjedu. Naš bajrak je jedan, naša himna je jedna, naša brda, naše rijeke, naši djedovi, naša historija, naša sadašnjost i budućnost su zajednički.

Moramo ostaviti iza sebe one koji žele unijeti razdor i haos, moramo jedni druge pogledati u oči. Hajmo graditi jaku i modernu Tursku.

Braćo, odavde želim uputiti poruku braći koja nose naše ideje a pripadaju paralelnoj državi da preispitaju svoj odnos, da se zapitaju i sebi postave pitanje, a ja vjerujem da će u našim postupcima vidjeti iskrenost. Ovo nije pitanje jedne osobe, ovo je pitanje Turske, pitanje budućnosti ove zemlje.

Pitanje je pitanje civilizacije i pitanje jake Turske, velike Turske. Trebaju znati da sva braća koji pripadaju “paralelnoj državi” gledaju u istom pravcu kao i mi. Ja znam dobro da kada se završi iskorjenjivanje ove mreže u sudstvu i policiji, moći ćemo raditi zajedno.

Ljudi griješe.

Ne priliči starcima i učenjacima da proklinju nikoga. Bit ću predsjednik za 77 miliona Turaka a ne samo za one koji su me glasali, voljet ću sve Turke i ne samo one koji su me glasali. To činim zbog zemlje, zbog naroda, zbog ovog bajraka. Neka niko danas ne misli da je izgubio, da je pobijeđen.

Ja zahvaljujem Allahu koji nam je dao ovo danas što smo postigli. Želim nakon toga zahvaliti i ovom narodu koji me je izabrao za 12. predsjednika Turske, svima koji su ovdje, svima koji nas prate, unutar i van Turske, onima koji su za nas dovili u svojim namazima, džamijama i kućama. Svima se zahvaljujem. Želim zahvaliti i AKP partiji, poslanicima i svim koji su učestvovali u izbornom procesu.

Od večeras počinjemo transport ranjenika iz Gazze u Tursku. Oni će se liječiti u našim bolnicama.”

IslamBosna.ba