IslamBosna.ba- Pismo turskog predsjednika Redžep Tajjip Erdoana njegovom ruskom kolegi poziva na obnovu ‘tradicionalnih prijateljskih odnosa’ i ne uključuju bilo kakvu riječ ‘izvinjenja’ zbog obaranja ruskog ratnog aviona u novembru 2015. godine, navode u utorak predsjednički izvori.
U pismu upućenom u ponedjeljak, Erdoan je uputio izraze saučešća porodici ruskog pilota, čiji ratni avion je oboren zbog kršenja zračnog prostora, navodi izvor, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Izvor je pojasnio da saučešće nije upućeno ruskoj državi već porodici pilota i da nije bilo referenci o naknadi štete.
Izvor dodaje da stav Turske prema Siriji, Ukrajini i Krimu ostaje nepromijenjen te dodaje: “Međutim,od sada ćemo moći da direktno komuniciramo s Rusijom po ovim pitanjima i da se uključimo u dešavanja”.
Izvor dalje dodaje da će nedavni razvoj dešavanja pomoći u otklanjanju bilo kakvih ograničenja po po pitanju turske turističke industrije. Ankara će također pratiti sankcije na poljoprivredne proizvode, dodao je izvor.

Obraćajući se novinarima u ponedjeljak, glasnogovornik predsjednika Ibrahim Kalin je citirao Erdoanove riječi upućene predsjedniku Vladimiru Putinu: “Još jednom želim da podijelim bol sa porodicom ruskog pilota koji je izgubio život i iskažem saučešće. Kažem ovoj porodici: “Oprostite nam”, kazao je on.
Turski predsjednički izvori navode da očekuju da u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin nazove Erdoana.

IslamBosna.ba