Premijer Erdogan je u svojoj izjavi na sjednici parlamentarne grupe Stranke pravde i razvoja iznio ocjene o odlukama francuskog parlamenta i Senata.

“Naručeno glasanje, odluke francuskog parlamenta i senata u potpunosti su nevažeće za Tursku. Ovo je manifestacija srednjovjekovnog mentaliteta”, izjavio je premijer Erdogan.

Prmijer Erdogan je nadalje izjavio:

“Međutim, mi ne gubimo nadu. Šezdeset poslanika još uvijek ima mogućnost da se obrati Ustavnom sudu Francuske.

Izglasani nacrt je diskriminatoran i poraz za slobodnu misao. Napori za dobijanje glasova preko historije Turske. Izdaja francuske historije. Ovo nije pitanje između Turske i Francuske, ovo je otvoreno pitanje diskriminacije i rasizma.

Rekao sam i ranije, Sarkozijev djed je azilant iz Španije koji je našao utočište u Osmanskom carstvu. Donesena odluka, predvođena Sarkozyjem, neće zasjeniti toleranciju Osmanlija.

Mi smo strpljivi. Sankcije ćemo uvoditi postepeno, po fazama. Turska javnost će biti obavještena o akcionom planu, koji ćemo odrediti shodno razvoju događaja.

Zaustavljamo sve političke konsultacije sa Francuskom. Suspendujemo sve vojne odnose i zajedničke vježbe. Počet će provođenje prakse izdavanja pojedinačnog odobrenja za svaki vojni let. Od danas ćemo poništiti sve zahtjeve za vojne brodove. Otkazujemo učešće na planiranom sastanku ministara ekonomije dviju zemalja, Zajedničkog komiteta za ekonomsku i trgovinsku saradnju Turske i Francuske 2012″.

Premijer Erdogan se na kraju zahvalio zastupnicima koji su postupili odgovorno i glasali protiv zakona. Govoreći da parlamenti ne mogu biti mjesto za pisanje historije putem glasanja, premijer je istakao kako ni historija niti narod neće oprostiti one koji iskrivljuju historijske činjenice i koriste ih kao sredstvo za političke aspiracije.

 

(trt)

Leave a Reply

*

captcha *