IslamBosna.ba– Egipatski predsjednik Abdelfettah es-Sisi optužio je vrhovnog imama El-Azhara, Ahmeda el-Tajjiba i druge učenjake da nisu uspjeli da razviju vjerski diskurs u Egiptu.
“Vi ste oni koji su odgovorni za vjerska predavanja, i Allah će me pitati da li sam zadovoljan sa vašim djelovanjem ili nisam”, kazao je es-Sisi za el-Tajjiba u utorak.
“Uloga učenjaka nije da drže predavanja u džamijama, već da šire mir među čovječanstvom”, dodao je es-Sisi.
“Tokom obilježavanja prošlogodišnje 27. noći ramazana, kada sam dotakao ideju vjerske revolucije, nisam mislio da nametnem promjenu kroz nasilje, već sam mislio da revolucioniram naše ideje kako bih ih prilagodio vremenu i poboljšao imidž islama. Naš glavni problem je što ne razumijemo našu vjeru”, kazao je on. “I ne možemo prihvatiti te ljude koji zloupotrebljavaju islam kako bi promovirali nasilje i ekstremizam”.
U januaru ove godine tokom Svjetskog ekonomskog foruma održanog u Švicarskoj es-Sisi je kazao da islamska tolerancija svijetu nije jasna zbog terorizma.
“Trebali bismo stati i promijeniti našu vjersku retoriku zbog neispravnih ideja koje vode terorizmu”, kazao je es-Sisi, dodajući da se to može postići samo preko učenjaka El-Azhara, najveće institucije sunnitskog islama.

IslamBosna.ba