IslamBosna.ba– Mediji i novinari bliski egipatskoj vojnoj hunti, na čelu sa es-Sisijem otvoreno su napali šejhu-l- Azhara, Ahmeda Tajjiba, nakon što je es-Sisi javno prigovorio neke stvari Tajjibu.

Časopis ed-Dustur, blizak bezbjedonosnim krugovima u Egiptu je u četvrtak objavio tekst pod naslovom “Daj ostavku ili će ti zemlja postati tijesna”.
Muhammed el-Baz, glavni urednik je u tekstu napisao: “Tražimo od šejhu-l-Azhara da podnese ostavku i to činimo iz brige i pažnje prema njemu.” Dodavši još: “Uradi to, šejhu, sada dok si još slobodan i u mogućnosti da slobodno odlučuješ, inače ćeš to uraditi kasnije, kada ti zemlja postane tijesna.”
On je dodao da je političko iskustvo još od 2011. pokazalo da Ahmed Tajjib nije čovjek koji je pogodan za tu funkciju.” Prema njegovim riječima, Tajjib je pokušao da ove velike institucije drži daleko od političkih razmirica u društvu i ta njegova neutralnost bi bila dobra da je u drugim okolnostima, a ne onim kroz koje prolazi Egipat. On ga je optužio da je on lično upustio u sukobe, da je, navodno, u svom kabinetu štitio i pomagao ljude koji daju podršku pokretu Muslimanske braće i da se nije odazvao na es-Sisijev apel o “reformi vjerskog učenja u Egiptu” koje je es-Sisi pompezno najavio nakon puča.
I egipatski časopis Mewdžiz također je objavio tekst pod naslovom “Ostavka šejhu-l-Azhara sa položaja” u kome navodi da je “Ahmed Tajjib zadnjih dana u depresiji jer ga je es-Sisi prekorio na svečanosti u povodu dana policije, tražeći da se el-Azhar više uključi u društvene tokove.”
I časopis el-Vatan, blizak vojnoj hunti je napao Tajjiba u tekstu pod naslovom Šejhu-l-Azhar, odsutan uloga, optužujući ga da dovoljno ne podupire egipatske vlasti, i navodeći primjer kada je Muhtar Džum’a, ministar vakufa izdao uredbu o jednobraznoj hutbi, tada se Tajjib tome suprotstavio, a brojni službenici el-Azhara su imali kritike na račun ministra.
Ahmed Tajjib, očigledno, polahko pada u nemilost egipatske vojne hunte, iako je bio jedan od stubova vojnog udara protiv legitimnog predsjednika Mursija i podredio i egipatski Mešihat i ovaj eminentni univerzitet interesima vojske i generala es-Sisija.

IslamBosna.ba