IslamBosna.ba– Imam i hatib Mesdžidu-l-harema u Mekki, Abdurrahman es-Sudejs, prijestolonasljednika Saudijske Arabije, princa Muhammeda bin Selmana je opisao kao ambicioznog i inspirirajućeg mladića dok je držao hutbu sa minbera u Mekki.

“U ovoj mubarek zemlji postoji pravac reformi koji se implementira pod pokroviteljstvom njegovih vlasti i inspirativnog ambicioznog mladića (op. prijestolonasljednika Muhammeda bin Selmana) koji brine da se taj pravac nastavi uprkos prijetnjama i pritiscima”, kazao je Sudejs.

Dok se Saudijska Arabija suočava sa najvećom krizom od 11. septembra nakon što je novinar Džemal Hašugdži nestao u saudijskom konzulatu u Istanbulu, Sudejs je rekao: “Svi pokušaji” koje je on nazvao “prijetnji i nasrtaja su očajni pokušaji i to će prouzrokovati negativnosti na svjetsku bezbjednost, mir i stabilnost“.

On je kazao da pokušaji potkopavanja Saudijske Arabije, vjerovatno ciljajući na optužbe protiv saudijskih vlasti za ubistvo Hašugdžija i komadanje njegovog tijela- utječe na osjećanja više od milijardu muslimana’širom svijeta ‘jer ovo je pravac gdje se okreću u namazu, zemlja gdje obavljaju hadž i umru, mjesto gdje se rodio Poslanik kojeg slijede i mjesto gdje žele da ih njihovo srce odvede”.

“Kontinuirane optužbe, tvrdnje i zlobne medijske kampanje neće obeshrabriti (Saudijsku Arabiju) da se drži svojih načela”, kazao je Sudejs te dodao da Kraljevina ‘zavisi samo do Allaha, onda na mudrosti njezinog vodstva te jedinstva njezinih sinova u borbi protiv lažnih optužbi”.

On je pozvao Saudijce ‘zavisite samo od činjenica i izbjegavajte nagađanja ili donošenje zaključaka i stavova zasnovanih na glasinama i izmišljotinama”.

IslamBosna.ba