Baš kao Wilders, Vandas želi istjerati imigranate i muslimane iz zemlje, i baš kao Wilders na sudu je zbog izjava mržnje. „Naša zemlja još nije pod pritiskom kao Holandija, ali to vrijeme može doći za nekoliko godina. Oni (muslimani) će se početi graditi džamije ovdje i srušiti kršćanske crkve”, navodi HN Vandasovu izjavu. On je rekao da je vrijeme da se upozori na muslimane. “Da, naša stranka uskoro će se usredotočiti na to, također”,

Vandas, koji je također bio predsjednik, i ostali članovi nedavno zabranjene radničke stranke (DS) su ranije dobili uvjetnu kaznu, ali su uložili žalbu. Oni su osuđeni za izjave koje su dali na demonstracijama u Brnu prošle godine.

Vandas je rekao: Naša prekrasna Češka zemlja je potopljena s destruktivnim imigrantskim cunamijem koji uništava sve ono što je nam je drago i to je lijepo”, HN piše.

Jan Lata državni tužilac kaže da su ne samo izjave već i cijeli kontekst demonstraciji odigrali važnu ulogu u optužnici. “Pristaše stranke su mahali tokom demonstracija crveno-bijelo-crnim zastavama koje se odnose na boje Hitlerova carstva. Osim toga, jedan od demonstranata s njemačkog govornog područja je rekao da je Hitler bio najveći Evropljanin u historiji“, kazao je Lata.
Vandas i DSSS pripadnici se terete za neonacizam u svojim govorima i širenje mržnje prema određenim grupama stanovništva; mogu dobiti i do pet godina zatvora.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *